24 C
Kotor

Slušaj online radio

Proslava Gospe od Zdravlja – Admiral Anton Sbutega u uniformi izazvao…

U Kotoru je juče bilo praznično, slavio se Dan opštine – Dan oslobođenja 21.novembar, pravoslavni vjernici su slavili Aranđelov dan a katolički Gospu od Zdravlja.

U crkvi Gospe od Zdravlja tokom jučerašnjeg dana bilo je izuzetno svečano, služene su mise koje koje su predvodili don Anton Belan i don Robert Tonsati.

Prvoj jutarnjoj misi u pet sati osim vjernika prisustvovala je i ekipa RTVCG koja priprema posebnu dokumentarnu emisiju o Gospi od Zdravlja.

Na popodnevnoj misi stigao je i Admiral Bokeljske mornarice Anton Sbutega, što je prvi puta u znanoj povjesti da je Admiral u uniformi hodočastio Gospi od Zdravlja. Njegovo prisustvo je izazvalo veliku pozornost svih hodočasnika i turista.

Gospa od Zdravlja – Kotor 21.novembar 2017. – foto Boka News

Crkva Gospa od Zdravlja u svijesti građana Kotora nekada a i danas bila i ostala izuzetno važna, kako to don Belan ističe, jedna je vrsta hodočasničke crkve koja je dio kolektivne svijesti cijelog Kotora i Bokokotorskoga zaliva.

“Ovo je i danas jedno od najomiljenijih Gospinih svetišta u Kotorskoj biskupiji, a na blagdan Gospe od Zdravlja u njega hodočasti više stotina vjernika, što je jako puno s obzirom da do njega dolaze ne oni koji žele, nego oni koji mogu” – kazao nam je don Anton Belan.

Inače, kult Gospe od Zdravlja je vezan za bolest kuge koja je vladala u srednjem vijeku, koja je pokosila ogroman broj ljudi, devastirala ekonomiju… Tada je Venecija zamolila za pomoć Bogorodicu. Kada se kuga zaustavila senat je odlučio da se Bogorodici Blaženoj Djevici Mariji koja je Veneciju izvukla od te strahote podigne crkva na kanalu Grande koja je nazvana Santa Maria della Salute, dakle Gospa od Zdravlja koja je spasila Veneciju. Kult se proširo na cijelu Dalmaciju, jedna od najljepših crkava Gospe od Zdravlja je u Zadru, u kojoj je u XVIII stoljeću oltar podigao Andrija Zmajević koji je bio iz Perasta. Crkve Gospe od Zdravlja postoje u Splitu, Dubrovniku, Kotoru.

Crkva Gospe od Zdravlja u Kotoru koja se nalazi na pola puta prema vrhu San Đovaniju nije nastala samo u XV i XVI stoljeću već se dograđivala, pa je tako dobila u XVIII stoljeću zvonik i slikoviti trijem. Ona je zanimljiva i zbog toga što se u njoj nalaze dvije grobnice, obitelji Bolica i Luković, koji su zadužile Kotor i njegovu povjesnu baštinu.

Gospa od Zdravlja – Kotor 21.novembar 2017.

Kako je napisao don Belan u svojoj knjizi “Kotorsko zavjetno svetište Gospe od Zdravlja“ crkvi se prilazi slikovitim putem kojim treba preći 520 stepenica, sa četiri male kapelice.

Crkva Gospe od Zdravlja opominjala je, a na neki način to čini i danas, da za zaštitu grada nisu dovoljne samo moćne zidine i hrabrost branitelja, već je potrebna Božja zaštita uz njen majčinski zagovor.

Gospa od Zdravlja se posebno poštuje u Boki Kotorskoj, kako kod katolika tako i kod pravoslavnih vjernika.

 

Najčitanije