16.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Proslavljen Sveti Leopold Mandić, bokeljski svetac poznat po zalaganju za jedinstvo hrišćana

Blagdan Svetog Leopolda Bogdana Mandića (Herceg-Novi, 12. maj 1866. – Padova, 30. jul 1942) svečano je proslavljen danas u Herceg Novom.

Svečanu svetu misu u crkvi Svetog Jeronima predvodio je don Robert Tonsati, župnik crkve Pomoćnice Kršćana Muo, u zajedništvu sa svećenicima Kotorske biskupije i župnim horom Sv. Jeronima.

Misnom slavlju prisustvao je veliki broj vjernika iz cijele Boke Kotorske i regiona.

Sveti Leopold Mandić

Sveti Leopold je rođen 1886. godine u Herceg Novom, kao Bogdan Mandić , a umro je u Padovi 1942. godine. Bio je poznat po zalaganju za jedinstvo hrišćana.

Sveti Leopold Mandić, pripadao je redu Kapucina i bio je poznat po zalaganju za jedinstvo hrišćana.

Leopold Bogdan Mandić proglašen je svetim 1983. godine a Ivan Pavle II ga je opisao kao svećenika koji je imao tako snažan ekumenski duh da se kao žrtva prikazao Bogu, za uspostavu jedinstva među ljudima i vjernicima različitih konfesija.

Svete moći se od 1942. godine  nalaze u njegovo ime posvećenom  hramu u  Padovi – Italija.

Blaženim ga je proglasio papa Pavao VI. 2. maja 1976., a svetim papa Ivan Pavao II. 16. juna 1983. godine.

v

Podsjetimo, tjelo Sv. Leopolda Mandića preneseno je iz Padove u njegov rodni Herceg Novi, gdje je bilo dočekano 15. septembra 2017. godine, uz prigodne sakralne ceremonije i izloženo u staklenom kovčegu u Parku Boka.

Ceremoniju tokom dva dana boravka relikvije sveca u Herceg Novom ispratio je veliki broj vjernika, mještana i gostiju. Park koji se nalazi između zgrade Pošte i crkve Sv. Antuna koji je katolička crkva poklonila Herceg Novom od 2017. nosi ime Sv Leopolda.

Izvor:M.M.

Najčitanije