3 C
Kotor

Slušaj online radio

Prvo električno dostavno vozilo u BiH proizvela kompanija iz Travnika

gs-tmt-travnik-elektricno-dostavno-vozilo

Prvo bosanskohercegovačko električno dostavno vozilo proizvela je kompanija GS TMT iz Travnika, koja ga planira izvoziti na tržište Evropske unije, izvijestili su u ponedjeljak lokalni mediji u toj zemlji.

Električno vozilo naziva ‘EVO’ služit će kao za dostavljanje manjih tereta do 300 kilograma i trebalo bi s jednim punjenjem prijeći 100 kilometara. Vozilo manjih dimenzija potpuno je osmišljeno te su svi dijelovi za njega proizvedeni u Bosni i Hercegovini, navela je kompanija GS TMT.

Za vozilo se navodi kako svojim “futurističkim dizajnom i kompaktnošću može poslužiti u zgusnutom i prenapučenom prometu”. Isti izvor je naveo kako je već postignut dogovor o isporuci ovih vozila za jednu od najvećih logističkih njemačkih kompanija.

Do sredine ove godine “EVO” bi trebao proći testiranja, a do kraja godine dobiti i dozvolu za serijsku proizvodnju.

Kompanija Tvornica mašina Travnik (TMT), nastala u bivšoj Jugoslaviji kao dio namjenske vojne industrije, bila je pred propašću, a privatizirana je prije 18 godina. Tada ju je kupila kompanija Global Sourcing GmbH iz Regensburga u Njemačkoj na čelu s direktoricom Snježanom Köpruner.

Danas GS TMT zapošljava skoro 600 radnika, a nedavno su postavili temeljni kamen u Prozor Rami za tvornicu dijelova građevinskih strojeva u suradnji s njemačkim Liebherrom.

Izvor:Hina

Najčitanije