21 C
Kotor

Slušaj online radio

Purgatorije – premijera predstave “Zajedno“ u nedjelju 6. avgusta

Premijera Zajedno – Purgatorije

“Zajedno” naziv je predstave koja je rađena u koprodukciji Centra za kulturu Tivat, Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad, Beoarta Beograd i Kulturnog centra Pančevo, po tekstu  Ane Đorđević u režiji Jane Maričić, premijerno će biti izvedena u nedelju  6. avgusta u velikoj sali Centra za kulturu Tivat.

Goran Božović direktor Centra za kulturu Tivat istakao je da je ovo druga premijera u okviru ovogodišnjeg izdanja festivala Purgatorije.

“Nakon premijere predstave Ćelava pjevačica, koja je rađena u našoj produkciji, sada imamo premijeru predstave “Zajedno”koju realizujemo u koprodukciji. Drago mi je što produbljujemo saradnju sa Srpskim narodnim pozorištem Novi Sad i Beoartom. Ovo nije prvi zajednički projekat ali se nadam da će biti najuspješniji do sada. Imamo komad koji predstavlja realnu životnu priču i očekujem da će uspješno korenspondirati sa publikom” kazao je Božović.

Premijera Zajedno – Purgatorije

Milovan Filipović direktor drame Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad istakao je da su oni u poslednjih nekoliko godina okrenuti saradnji koja je posebno intezivna sa kulturnim i pozorišnim djelatnicima iz Crne Gore.

„Potpuno sam siguran da će i publika u Tivtu, i svim drugim sredinama gdje bude izvođena predstava „Zajedno“, zaista uživati jer je predstava veoma zanimljiva, kvalitetna, umjetnički sa veoma visokim dometima“, rekao je Filipović.

Boris Mišković direktor Beoarta 2015 istakao je da smatra da će i ova sardnja sa CZK Tivat biti uspješna i kao takva zalog za neka buduća vremena.

Ana Đorđrvić autor teksta za predstavu „Zajedno“ kazala je da je riječ o savremenoj temi koja imponuje publici jer je prepoznatljiva na prvi pogled.

„Sa druge strane komad nije površan i nije samo ilustracija nekog svakodnevnog života, već otvara dublja pitanja koja često stavljamo pod tepih a tiču se porodice. Ovim tekstom se pitanje značaja porodice i mita koji se gradi oko porodice stavlja u fokus“, pojašnjava Đorđević.

Sedam dana nakon smrti dominantnog oca porodice a neposredno po obilježavanju pomena na groblju u njegovoj kući za stolom, za ručkom, nalazi se njegova supruga sin i snaja, ćerka i zet i prvi komšija.

Ovako je predstavila početak predstave režiserka Jana Maričić.

Premijera Zajedno – Purgatorije

“Ovo je jedna mentalitetska predstava i mi smo se odmah dogovorili da ćemo je tako tretirati. Na našim prostorima, bez obzira da li je veselje ili pomen, okupljanje familije je jedna rizična situacija a mi se u pozorištu bavimo upravo takvim situacijama” kaže Maričić.

Za ručkom za koji se familija okupila, posle neke lične istorije koju imaju u svojim odnosima, vrlo će se brzo zaboraviti na smrt oca i ispostavljaće se neke tajne i istine dugo prikrivane unutar njihovih odnosa.

Premijera predstave zakazana je za nedelju 06. Avgust u 21.00h dok je repriza narednog dana u istom terminu.

Izvor:CG News

Najčitanije