13.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Slovenija: Kiša ne jenjava, nevolje se šire…

Floods in Slovenia – REUTERS/Borut Zivulovic

Zbog nabujalih rijeka Meže i Mislinje te bujica ima mnogo zahtjeva za evakuaciju ljudi, no aktualni problem su neprohodne prometnice, ali i pogoršanje vremena, što bi onemogućilo traženu helikoptersku pomoć, rekao je Matijević.

Rekordne padavine koje su uglavnom uzrokovale poplave u sjevernom dijelu Slovenije nisu ni blizu kraja, upozorio je u petak meteorolog Brane Gregorčič iz Slovenske agencije za okoliš (Arso). Glavnina najjačih pljuskova premjestit će se prema jugoistoku zemlje, a zatim uz granicu s Hrvatskom prema sjeveroistoku.

“Vrijeme je učinilo svoje”, rekao je Gregorčič na današnjoj konferenciji za novinare. Prema njegovim riječima, količina oborina koja je pala u 12 sati bila je i veća od najvjerojatnijih scenarija, ponegdje je palo oko 200 milimetara oborine po četvornom metru.

Počele su plaviti bujice i vodotoci, a očekuju se i poplave Krke, Save, Drave i Dravinje, rekao je hidrolog Janez Polajnar.

Oborine će se nastaviti i tokom dana, teški uvjeti danas se očekuju na jugoistoku Slovenije, osobito na području Kočevskog, na području Kupe i Bele krajine uz hrvatsku granicu. Sutra će tijekom dana oborine slabiti, a u noći na nedjelju prestati, rekao je Gregorčič.

Zapovjednik Civilne zaštite Srečko Šestan rekao je da je na mnogim mjestima onemogućen pristup ugroženim područjima. Iz kampa Menina nekoliko je ljudi moralo biti spašavano helikopterom, a problema ima i s komunikacijama. Policija je izvijestila o nekoliko smrtnih slučajeva, ali još nemaju konkretnih informacija o okolnostima.

Floods in Slovenia – REUTERS/Borut Zivulovic

Najteže je stanje u Koruškoj, ponegdje i kaotično, rekao je za STA pokrajinski zapovjednik civilne zaštite Alan Matijević. Nabujala ijeka Mislinja srušila je most na magistralnoj cesti Dravograd-Slovenj Gradec u Otiškom Vrhu, neprohodno je i još nekoliko cesta, mnoga područja su poplavljena, a ponegdje nema ni pitke vode ni signala za mobitele.

“Situacija se ne popravlja, još uvijek imamo izvanredno stanje, imamo ogroman broj područja pod vodom, ceste su prekinute i poplavljene, mostovi srušeni”, rekao je Matijević. Prema trenutnim podacima, dosta infrastrukture u regiji je uništeno i poplavljeno.

Zbog nabujalih rijeka Meže i Mislinje te bujica ima mnogo zahtjeva za evakuaciju ljudi, no aktualni problem su neprohodne prometnice, ali i pogoršanje vremena, što bi onemogućilo traženu helikoptersku pomoć, rekao je Matijević.

Regija je tražila i dodatne protupoplavne vreće, no trenutno ih ne mogu dobiti zbog prekinutih prometnih veza između Koruške i ostalih dijelova Slovenije.

Zbog poplava i odrona zatvorene su mnoge ceste, među njima i neke veće. Prema podacima Prometno-informativnog centra za državne ceste, zatvorena su na nekim dijelovima magistralne ceste Dravograd-Maribor, Dravograd-Ravne na Koroškem i cesta Dravograd-Slovenj Gradec.

Zbog lošeg vremena i poplava, komunalna poduzeća u zapadnom i sjevernom dijelu zemlje pozivaju stanovnike da prokuhavaju ili koriste flaširanu vodu. Mjere se trenutno odnose na velik dio Gorenjske, kao i na pojedina područja Primorske, Koruške, Savinjske doline i središnje Slovenije.

Izvor:Hina

Najčitanije