15 C
Kotor

Slušaj online radio

Rab bogatiji za virtualni muzej ribarstva, pomorstva i brodograditeljstva “Juxta mare”

Rab – Juxta-mare-kristjan-stanicic – foto HRT

Turistička i kulturna ponuda grada Raba bogatija je za novi virtualni muzej ribarstva, pomorstva i brodograditeljstva “Juxta mare”.


U Galeriji Kortil predstavljen je projekt Juxta Mare, novootvorena digitalna aplikacija koja na svima pristupačan i suvremen način priča priču o ribarskoj povijesti i tradiciji grada Raba.

Ovaj virtualni muzej ribarstva, pomorstva i brodograditeljstva projekt je rapske Turističke zajednice kojim se povezuje rapska ribarska baština i turizam te ovjekovječuje način života koji je otočna sela kroz stoljeća hranio, prenosi Novi list.

Jedinstveni su projekt vrijedan 1,1 milijuna kuna prezentirali voditeljica projekta i direktorica Turističke zajednice grada Raba Ivana Matušan, gradonačelnik grada Raba Nikola Grgurić te direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, kazavši kako je virtualni muzej na hrvatskom i engleskom jeziku osmišljen da bude zanimljiv i lokalnom stanovništvu i posjetiteljima ovog “otoka sreće”.

– Ideja projekta bila je istražiti tradiciju rapskog ribarstva, pomorstva i brodograditeljstva te sakupiti i sistematizirati čim više informacija i starih fotografija, da ih sačuvamo od zaborava omogućimo dostupnima široj javnosti. Muzej obuhvaća 13 točaka, lokacija na rapskoj obali koje progovaraju o povijesti i tradiciji kraja, brodograditeljima, ribarima i njihovim obiteljima, kazala je Matušan.

Rab prati trendove, pohvalio se rapski gradonačelnik Nikola Grgurić. “Muzej Juxta mare je ekološki smješten u “oblaku” te omogućuje da bilo koju od 13 rapskih tačaka brodogradnje i ribarstva posjetite u bilo koje vrijeme, s bilo kojeg mjesta, iz New Yorka ili Londona”, rekao je Grgurić, a prenosi HRT Radio Rijeka.

Zamišljen je kao projekt koji će se razvijati, a u prvoj fazi posjetitelje uz QR kod učitan u pametni telefon vodi na stazu uz more od Banjola do Barbata. Predstavljena je dostupna dokumentarna građa kao i sjećanja još živih svjedoka, a namjera je učiniti ih dostupnima domaćim stanovnicima, rodbini susjedima i znancima, a potom i svima koje ta tema zanima.

“Primjerice, priča o tradiciji male brodogradnje i Josipu Španjolu koji je kao meštar prije točno stotinu godina došao sa znanjima stečenima u austrougarskim brodogradilištima na Dunavu i počeo obrazovati mlade Rabljane”, rekao je autor postava Šćerbe te dodao da je muzej pun priča.

“Projekt je dostupan na hrvatskom i engleskom i predstavlja novi vansezonski turistički sadržaj”, rekla je direktorica TZ Grada Raba Ivana Matušan, a direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić je istaknuo da je rapski virtualni muzej ribarstva, pomorstva i brodogradnje u skladu s trendovima digitalizacije i održivosti hrvatskog turizma.

Autor postava je kipar Mladen Šćerbe, a virtualni muzej je realiziran u sklopu europskog FLAG projekta poticanja ribarstva i brodogradnje.

Svi zainteresirani muzej Juxta Mare mogu posjetiti na web stranici www.juxta-mare.rab-visit.com

Najčitanije