7.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Rađenović: U julu mjesecu od trajektnog saobraćaja prihodovano preko 1.200.000 eura, dnevni pazari i preko 60.000 eura

 

Blažo Rađenović

Samo tokom jula mjeseca od trajeknog saobraćaja na relaciji Kamenari – Lepetane ostvaren  je prihod od preko 1.200.000 eura, podaci su Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, koje je u februaru mjesecu ove godine preuzelo upravljanje trajektnom linijom Kamenari – Lepetane.

“Do nedavno je jedan privilegovani pojedinac u svojim rukama imao ovu trajektnu liniju i za sebe ubirao korist u toj prihodovnoj strani, a sa druge strane mrvice su ostajale državi Crnoj Gori. Građani, država Crna Gora i lokalna samouprava su od februara od ovog posla imali i u narednom periodu će imati velike benefite i velike koristi. Možete samo zamisliti koliko dnevni pazari koji prelaze 60.000  eura mogu značiti bolnicama, školama, vrtića, koliko to znači novih igrališta, ali i ukupne infrastrukture za turiste koji kod nas borave u toku ljetnjih mjeseci. U kratkom periodu od preuzimanja trajektne linije odradili smo jedan veliki posao i siguran sam da će sve te benefite i blagodati ove trajektne linije vidjeti svi građani,” ispričao je predsjednik Upravnog odbora JP Morsko dobro, Blažo Rađenović.

Rađenović napominje da pored benefita i povoljnosti za građane, lokalne samouprave, privredna društva i sve pojedince koji žele da mjesečne karte kupe po manjim cijenama JP Morsko dobro nekim danima uspijeva da inkasira i preko 60.000 eura što, kako kaže, svjedoči da je ovo isplativa trajektna linija koja funkciniše ne samo na zadovoljstvo JP koje nad njom vrši servis, već i u interesu građana i cijele države Crne Gore.

Trajekt – foto Boka News

“Samo kada je JP Morsko dobro u pitanju, država Crna Gora ima osam trajekata u svom vlasništvu, što dovoljno govori u prilog činjenici da želimo da nastavimo da razvijamo trajektni saobraćaj, ne samo kada je u pitanju linija Kamenari – Lepetane, već i nove linije koje zakonski utemeljeno pokušavamo da uvedemo i damo građanima jedan servis usmjeren olakšavanju proputovanja od matične destinacije do krajnjeg turističkog odredišta,” naveo je predsjednik Upravnog odbora JP Morsko dobro.

Uprkos impozantnom broju od osam trajekata, trenutna infrastruktura dozvoljava da za relaciju Kamenari – Lepetane bude primjenjljivo šest trajekata, ali JP Morsko dobro intezivno radi na uvođenju novih trajektnih linija koje će zadovoljiti sve potrebe, ne samo građana, već i turista.

“Jedna od potencijalnih linija na kojoj radimo jeste Zelenika – Solila. Radimo neke studije, treba da se osigura određena infrastruktura, trebaju da se sprovedu određene intervencije na tim lokalitetima. Imamo namjeru da kompletni teretni program prebacimo na ovu trajektnu liniju i vjerujem da ćemo u velikoj mjeri uspjeti u tome kako bismo rasteretili saobraćaj.”

Rađenović se takođe osvrnuo i na kritike koje pristižu iz medija i sa društvenih mreža na račun velikih gužvi koje se povezuju sa trajektnim saobraćajem, ali i uopšteno na račun nove sfere poslovanja JP Morsko dobro koje vrijedno nastavlja da sprovodi i svoje tradicionalno propisane djelatnosti.

“Građani mogu da budu stvarno jako spokojni kada je u pitanju ova trajektna linija, kada je u pitanju menadžment JP Morsko dobro i svi zaposleni koji marljivo rade oko trajektnog sabraćaja i pored svog osnovnog posla i djelatnosti kojom su se do prije februara bavili, kada je u pitanju održavanje zone morskog dobra, svih plaža, privremenih objekata, zaštićenih područja. Mislim da će ovaj tim, sa inovacijama koje planira u zoni morskog dobra, sa uspostavljanjem komunalnog reda i sređivanjem privremenih objekata i upravljanjem načinom korištenja kupališta, i dalje raditi u interesu građana i turista i da ćemo iz godine u godinu imati bolju sliku kada je u pitanju zona Morskog dobra i naš najvrijedniji resurs, a to su plaže,” podvukao je predsjednik Upravnog odbora JP Morsko dobro, Blažo Rađenović.

Najčitanije