35.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Radnici Instituta Igalo ohrabreni Vladinim planom za spašavanje

Institut Igalo Ljilja Nikezić
Institut Igalo – foto Ljilja Nikezić

Zaposleni u Institutu „Dr Simo Milošević“ ohrabreni su jer je Vlada Crne Gore našla način da odblokira račun firme, što je bio razlog za neisplaćivanje zarada tokom ove godine.

Predsjednica Sindikalne organizacije dr Marija Obradović je za RTHN kazala da radnici nisu dobili niti jednu platu u ovoj godini, već su u aprilu dobili vrstu pomoći u visini od tri primanja iz decembra, januara i februara.

– Zato nam je deblokada računa, što je prvenstveno i bila tema pres konferencije u petak, veoma važna, upravo da bi smo se mogli nadati, a što je premijer i potvrdio, da će nakon deblokade isplate biti redovne. Ono što smo u periodu od petka do danas dobili kao informaciju, ne samo da će se deblokirati račun i da će naše zarade biti redovne, već i da će zarade koje nam se duguju, biti isplaćene u najkraćem vremenskom periodu – navodi ona.

Radnici očekuju da premijer Spajić i Vlada promtno reaguju i da će račun biti uskoro biti ponovo otvoren, ali i da će u narednih šest mjeseci realizovati najavljeni plan restrukturiranja, čime će Institut i reberndirati.

– Ohrabrujuće su vijesti. Mi radnici Instituta se nadamo da će rokovi biti brzi i hitni, zato što smo zbog situacije koja nam se događala već par godina, a posebno ove, toliko istrošeni i izmučeni. Zaista se divim zaposlenima kako i dalje veoma vrijedno, profesionalno i požrtvovano rade posao, s obzirom da su ova i prethodne godine za nas bile izuzetno teške – istakla je dr Obradović.

Marija Obradovic- foto RTHN

Dr Obradović podsjeća da su presude po tužbama radnika za koeficijente koji nisu bili izjednačeni sa granskim kolektivnim ugovorom pravosnažne, ali da su bili obeshrabreni da zakonska presuda poslodavca nije obavezivala da primjeni taj kolektivni ugovor u prethodnim godinama.

– Tužbe, nažalost, će ići sve do 31. oktobra 2023. godine, kada je ova Sindikalna organizacija napokon konkretizovala, ispregovarala i završila novi kolektivni ugovor i od tada do danas su na snazi zarade obračunate po koeficijentu izjednačenom prema granskom kolektivnom ugovoru. Zaista smo se jako trudili da te nepotrebne troškove spriječimo, međutim, sa druge strane nismo imali adekvatne sagovornike – kazala je ona.

Podsjećamo, Vlada Crne Gore će sa najvećim manjinskim akcionarom Instituta Igalo, hotelskom kompanijom Vila Oliva, deblokirati račun ove zdravstvene institucije, tako što će, finansijski po pola učestvovati u tome, odnosno firma biznismena Žarka Rakčevića, uplatiće između osam i deset miliona eura beskamatne pozajmice.

Izvor:RTHN

Najčitanije