14.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Četvrta fešta “Primavera” – u slavu proljeća

PRIMAVERA

Ovog vikenda NVU “Ruke” organizuje četvrtu “Feštu primavera” koju priređuju u slavu proljeća i prirode koja se budi oko nas i u nama. Takođe slave kreativnost, humanost, podsjećaju na ekološke principe i reciklažu.

“Bez pretjerivanja možemo reći da smo bili jedni od prvih koju su pokrenuli priču o štetnosti plastike u kampanji koju smo sproveli tokom Dana Kreativnosti 2009.  10 godina kasnije problem je još veći ali je ova tema sve aktuelnija i dobija podršku medija i javnosti.

Ove godine fešta Primavera biće još zelenija. Za početak, zamolili smo naše izlagače da ne koriste plastičnu ambalažu I kese a donatorska trpeza neće koristiti ambalažu za jednokratnu uportebu.

Udružili smo se sa neformalnom grupom gradjana Očisti.me koji svojim akcijama čišćenja javnih mjesta u Crnoj Gori kao i informativnim i eko kampanjama u društvenim medijima imaju sve veći uticaj na svjest naših gradjana a posebno mladih i djece.  Tokom fešte organizovaćemo niz aktivnosti sa ciljem da započnemo dijalog o štetnosti plastike za jednokratnu upotrebu i podržimo inicijativu o zabrani upotrebe plastičnih kesa u Crnoj Gori.  Aktivnosti su prvenstveno namjenjene mladima i djeci ali smatramo da će svi imati ponešto da nauče i nadamo se ponesu sa sobom nove navike i stavove” – poručuju iz NVO Ruke.

Primavera

Za danas,11. maja je dogovorena šetnja zaleđem Herceg Novog uz branje samoniklih biljki i demonstraciju pripremanja tradicionalnih proljetnih delicija.

– Destinacija je ove godine Park prirode Orjen, okolina Vrbanja, a vođstvo je ponovo povjereno Željku Starčeviću iz Agencije za zaštitu i razvoj Orjena, sa kojim svake godine naučimo mnogo o bogatsvu prirode Orjena. “Primavera” promoviše upotrebu lokalnog samoniklog jestivog, začinskog i ljekovitog bilja sa našeg podneblja. Donatorska trpeza, izložba rukotvorina, kreativne radionice – sastavni su dio svih fešti, a programu redovne proljećne rekreacije na otvorenom ove godine će se pridružiti “Fit Woman Montenegro”, organizacija koja promoviše zdrav i aktivan život u zajednici. Njihovi instruktori – volonteri za zumbu i za fitnes održaće treninge u parku hotela Boka. U istom prostoru biće održano još nekoliko aktivnosti: radionice reciklaže, akcija u okviru projekta “Reduce – Reuse – Recycle” (“Smanji – upotrebi – recikliraj”) ,u kojoj smo se povezali sa grupom građana #OČISTI.ME, i druge zabavne aktivnosti.

Tema “Primavere” ostaje proljeće, kao kreativna inspiracija, u rukotvorenju i gastronomiji, ali i kao pokretačka snaga ka zdravijem životu i održivom odnosu prema prirodi, ističu organizatori.

– Izložba domaćih proizvoda i rukotvorina biće održana na donjoj terasi “Gradske kafane” u nedjelju 12. maja od 10:00 do 14:00 sati. Očekujemo oko 30 izlagača, od kojih će se neki u Herceg ovom predstaviti prvi put. U tom intervalu biće pozvani donatori: restorani, keterinzi, profesionalci i kuvari amateri da prilože svoje delicije od proljećnog bilja na humanitarnu trpezu. Degustacija jela je uvijek atraktivna, a odvijaće se na prizemnom nivou Gradske kafane, koja je naš partner i u ovoj manifestaciji. Posjetioci će svojim donacijama doprinijeti akciji “Fondacije Iva Bijelić” u liječenju još jednog mladog sugrađanina Luke Miliše iz Bijele koji ima devet godina, najavljuju iz NVO “Ruke”.

U sklopu pripreme “Primavere” realizovane su kreativne radionice na kojima su dekorisane platnene torbe – borse ili cegeri, kao bolja alternativa plastičnim kesama (flash-back akcije ‘Reci ne plastici’ koju su sprovodili u okviru “Dana kreativnosti” prije skoro deset godina).

Najčitanije