16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

RCUD se „opario“ od Terne

Ronioci

Kontroverzna državna firma „Regionalni ronilački centar za obuku ronilaca i podvodno deminiranje“  (RCUD) iz Herceg Novog lani je odlično poslovala ostvarivši ukupan prihod od 1.422.290 eura i pozitivan finansijki rezultat od 372.798 eura prije oporezivanja. Nakon poktriča gubitaka akumuliranih prethodnih godina, RCUD je polsovnu 2017. završio u plusu od 187.792 eura.

Piše to u finansijkim i izvještaju o radu RCUD-a koji je usvojila Vlada. To je inače, prvi takav javnom dokumentu koji je RCUD, osnovan još 2002. kao “javna ustanova za vršenje poslova od javnog interesa obuke i školovanja ronilaca za humanitarno podvodno razminiranje i uklanjanje neeksplodiranih ubojnih sredstava, pružanje pomoći i spašavanje ljudskih života i materijalnih dobara”, do sada podnio svom osnivaču, a Vlada učinila javnim.

Na čelu RCUD-a koji je 2016. transforimisan u dioničko društvo čiji je jedini osnivač i vlasnik država, već 16 godina nalazi se bivši policajac Veselin Mijajlović, a rad te JU a sada DOO, godinama su obilježavale brojne kontroverze, nelogičnosti i sumnje za navodni nepotizam i zloupotrebu službenog položaja i javnih resursa. O tome su pisali mediji i javno govorili brojni bivši zaposlenici RCUD-a, poslovni partneri te firme, ali i nekadašnji ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević (SDP). Do sada međutim, nije bilo nikakve reakcije tužilaštva i istražnih organa u vezi tih navoda.

Iako mu je pretežna djelatnost po registru Privrednog suda, “ostalo obrazovanje”, RCUD je najveći dio svog lanjskog milionskog prometa ostvario obavljajući komercijalne djelatnosti pregleda i deminiranja terena na kopnu i pod vodom za račun strateških stranih investorora i Vladinih partnera – italijanske kompanije Terna koja gradi podvodni elektro-kabel Crna Gora-Italija i kompanije Adriatic Marinas koja u Tivtu gradi marinu i elitni nautički centar Porto Montenegro. Prodajući svoje usluge RCUD je lani inkasirao 1.070.520 eura. Od toga je za podvodno protivminsko izviđanje i razminiranje trase morskog kabla-elektrode do dubine 53 metra (površine 145.800 m2) na lokaciji Jaz-Budva, od kompanija “Terna“ CG prihodovao 845.640 eura i dodatnih ukupno 160.000 eura od kompanije “Poliservizi” iz Rima za “monitoring radova podvodnog pretraživanja morskog dna i čišćenje čvrstog otpada duž trase morskog kabla elektrode do dubine 53 m (površine 102.000 m2)- protivminsko podvo pretraživanje, uklanjanje i uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava”. RCUD je lani pružio i 3.500 eura vrijedne  “konsultanstke usluge iz oblasti nadzora i zaštite na radu prije i tokom izvođenja polaganja i zaštite  kabla”.

Za Porto Montenegro državna firma kojom rukovodi Mijajlović lani je uradila više poslova: kontrolu prisustva zaostalih eksplozivnih sredstava metodom primjene SOP-a protivminskog izviđanja na osnovu ugovora sa „PM 1.5“ Porto Tivat u iznosu od 28.830 eura, kontrolu prisustva zaostalih eksplozivnih sredstava kopnenog i podvodnog dijela prostora na kojem se vrši iskop zemljišta radi gradnje objekta „PM 1,14“ Porto Montenegro-Tivat u iznosu od 22.320 eura, kontrolu prisustva zaostalih eksplozivnih sredstava kopnenog i podvodnog dijela na kojem se vrši iskop zemljišta radi gradnje objekta „Adriatic Marinas“ Tivat u iznosu od 9.300 eura i deminiranje dva bunkera i inspekcijski pregled prije rušenja u iznosu od 930 eura.

Pored toga, RCUD je lani za finansiranje svojih djaltnosti iz državnog budćetaa Crne Gore dobio 351.770 eura.

Ta kompanija lani je imala ukupno 1.234.498 eura troškova, od čega je najviše novca -882.974 eura otišlo na troškove zarada, naknada zarada i ostale lične rashode zaposlenih. Ta stavka je lani zabilježila ogroman rastr jer je u 2016. na nju RCUD potrošio tek nešto više od 531 hiljade eura.

Prema finansijskom planu za ovu godinu, RCUD će ostvariti ukupne prihode od 1.524.600 eura, od čega je 385.185 eura iz državnog budžeta. Od pružanja usluga Porto Montenegru računaju da će ove godine dobiti 30 hiljada, dok je planirani prihod od podvodnog protivminskog pretraživanja za račun italijanske kompanije Poliservizi 300.000 eura. Za nastavak poslova na protivminskom izviđanju morskog dna i eventulanom uklanjanju neeksplodiranih ubojnih sredstva u podmorju Donjeg Grblja za Ternu, RCUD računa da će ove godine prihodovati 930 hiljada eura.

Zanimljivo, u materijalima koje je dostavio Vladi, RCUD je priložio samo plan na koji će utrošiti novac u iznosu od 385.185 koji kao dotaciju dobija iz državnog budžeta, dok nema ni pomena što će uraditi sa preostalih skoro 1,2 miliona koji ta državna firma zarađuje u poslovima sa strateškim partnerima Vlade.

Izvor:S.L

Najčitanije