14.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Ronilački centri ponovo otvaraju svoja vrata

Ronilački centar

Kako je cijeli svijet gotovo prestao funkcionirati zbog pandemije COVID-19, tako su i ronilački centri bili primorani zatvoriti svoja vrata. Nije se moglo putovati pa je i ronjenje gotovo potpuno prestalo i cijela je ronilačka industrija posrnula pod teretom pandemije.

No, čini se da ipak dolaze bolji dani i svijet se polako normalizira. Naravno, nitko ne očekuje da će se poslovanje ronilačkih centara odjednom vratiti na razinu prije korone, ali polako se otvaraju centri po svijetu. Tako se u Egiptu od 01.06. otvaraju neki hoteli, ali smiju raditi samo s 50% kapaciteta. Naravno, egipatski ronilački centri odmah su počeli otvarati svoja vrata i sukladno uputama epidemiologa pripremaju se za ronioce poštujući sigurnosne propise koji vrijede za ovo razdoblje poslije korone.

U Hrvatskoj se također otvaraju ronilački centri i gosti polako dolaze. Naravno, period koji je prošao bez gostiju teško će biti nadoknaditi, ali u većini naših centara otkazivanja za naredno razdoblje su minimalna. Tako je i s ronilačkim safarijima (liveaboard ronjenje) po Jadranu. Gosti koji dolaze iz država kojima su hrvatske granice otvorene uglavnom ne otkazuju svoja ronjenje, a oni koji još nisu sigurni u mogućnost dolaska zbog režima na granici pokušavaju do zadnjeg trenutka ostaviti svoje rezervirane termine zauzetima očekujući da će ipak moći doći. Naravno, domaći ronioci ove će ronilačke sezone uglavnom roniti na Jadranu.

Sudeći prema podacima koje je SCUBAlife prikupio od 16 ronilačkih centara u Hrvatskoj, od sredine lipnja možemo očekivati veći priliv ronilaca u naše centre. Ohrabruje i podatak da su proteklog vikenda neki ronilački klubovi i centri održavali ronilačke tečajeve na moru pa se radujemo novopečenim roniocima, a za pretpostaviti je da će biti i znatan broj ronilaca koji dogovaraju ronjenje u zadnji tren, ali i onih koji samo dođu u ronilački centar kao “padobranci” bez najave.

Najčitanije