15.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Regionalni vodovod: Kako obezbijediti potrebne količine vode za narednu ljetnju turističku sezonu veliki je problem i izazov

Regionalni vodovod sastanak

Pad izdašnosti vodoizvorišta Bolje sestre, iz kojeg se snadbijeva Crnogorsko primorje koji, sa 2.300 litara pao na nekih 330, odnosno, u 2021. godini na nekih 265 litara i kako obezbijediti potrebne količine vode za narednu ljetnju turističku sezonu je veliki problem i veliki izazov koji stoji pred Regionalnim vodovodom, poručio je predsjednik Odbora direktora Regionalnog vodovoda, Zoran Lakušić na danas održanom okruglom stolu u Podgorici, čija tema je bila  „Trenutno stanje i mogućnosti Regionalnog vodovoda, izazovi i šanse za budući održivi razvoj, u susret ljetnjoj turističkoj sezoni 2023. godine“.

Teme koje su razmatrane na ovom skupu vezane su  prvenstveno za problem pada izdašnosti vodoizvorišta Bolje sestre i aktivnosti koje je neophodno preduzeti u cilju obezbjeđenja urednog vodosnabdijevanja Crnogorskog primorja tokom naredne turističke sezone, pitanje finansijske konsolidacije i održivosti društva u svjetlu opsežnih kreditnih obaveza koje opterećuju njegovo poslovanje, te iznalaženje načina da se, u saradnji sa državnim instutucijama, kroz odgovarajuća zakonska rješenja, to pitanje uspješno riješi.

“To je veliki problem i veliki izazov koji stoji pred Regionalnim vodovodom – kako obezbijediti potrebne količine vode za narednu ljetnju turističku sezonu.  Tako  je danas, ovaj okrugli sto okupio sve relevantne ljude iz državnih institucija, predstavnike Ministarstava u Vladi Crne Gore, predstavnike lokalnih vodovoda, kako bi se uključili u rješavanje ovog problema, jer ovo nije pitanje samo Regionalnog vodovoda, ovo je pitanje države”, poručio je on.

Prema mišljenju prof.dr Zorana Stevanovića izvorište Bolje Sestre spada u  red najkvalitetnijih izvorišta u pogodu kvaliteta vode za  piće, kojoj nije potreban dodatni tretman, osim, kako je rekao, elementarne dezinfekcije.

“Nažalost, posljednih godina smo kao trend uspostavili činjenicu da imamo pad izdašnosti ovog izvorišta, i da, ako se on nastavi, to dovodi u pitanje stabilnost snabdijevanja primorskog područja, čime će  ugroziti  ekonomiju i tuirizam cijele države”, kazao je on.

Stevanović ističe da devastacija donjeg sliva izvorišta, lijeva obala rijeke Morače doprinosi ugrožavanju funkcionisanja izdašnosti pomenutog izvora.

“Činjenica da presušuju bunari na području Grbavaca je samo jedna od posledica nekontrolisane eksploatacije šljunka i pijeska iz korita rijeke i  iz njenih obala, sa čime mora da se prestane, ukoliko je želja da ovo izvorište zadržimo u funkciji”, zaključio je on i dodao da kao posledicu prekomjerne eksplotacije šljunka imaju postojeće rupe u koritu koje su snizile nivo dna korita na svega 3,75 metara što je utvrđeno geodetskim mjerenjima.

“Regionalni vodovod Crnogorsko primorje” DOO kontinuirano ispunjava svoju misiju, a to je obezbjeđenje dovoljnih količina vode visokog kvaliteta prvenstveno  svim građanima na Crnogorskom primorju, a njegovo djelovanje u značajnoj mjeri utiče na ishod  turističke sezone , te je, stoga, veoma važno preduzeti sve konkretne mjere na zaštiti vodoizvorišta Bolje Sestre uz podršku resornog ministarstva i svih relevantnih institucija u čijoj je nadležnosti briga i očuvanje vode kao resursa budućnosti.

Regionalni vodovod

Cilj ovog okruglog stola bio je prije svega, okupiti predstavnike relevantnih institucija iz vodovodnog sektora na Crnogorskom primorju, predstavnike opština, predstavnike resornog Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ministarstva finansija, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, Nacionalnih parkova Crne Gore, ekspertskog tima obrađivača Studije – Monitoring, kontrola i zaštita vodoizvorišta Bolje sestre, i, naravno, medija, kako bismo zajednički došli do konstruktivnih rješenja za neka od pitanja koja su od vitalnog značaja za održivost vodovodnog sektora na Crnogorskom primorju.

Izvor:Mediabiro

Najčitanije