16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Ribarska fešta spustila zavjesu na ovogodišnju sezonu u Budvi

Dan Širuna foto V.L.

Uz mediteranski zvuk, bogat kulturno – zabavni program, ribu, vino i pivo, sinoć se ispred zidina Staroga grada u Budvi održala tradicionalna ribarska fešta na primorju – 53. “Dan širuna”.

Pučkom feštom, koja se već više od pola vijeka tradicionalno organizuje u Budvi turizma, zvanično je spuštena zavjesa na ovogodušnju ljetnju sezonu u metropoli turizma.

Više stotina posjetilaca zabavlja se uz program za koji se pobrinula Turistička organizacija Budve i Klub za sportski ribolov“ Širun“, koji je prije pola vijeka osnovao ovu atraktivnu feštu.

Program je počeo u 16.30 časova defileom Gradske muzike Budve i NVO „Feštađuni“.

Uslijedio je dječji i omladinski program u okviru kojeg su nastupili Škola za osnovno muzičko obrazovanje, Predškolska ustanova „Vini Pu“, Gimnastički klub „Budva“, časopis za djecu i omladinu „Krug mladih“, Rock sastav „Avis“ i brojni solisti.

Dan Širuna foto V.L.

Mještani i posjetioci, koji su došli da isprate ovogodišnju sezonu, mogli su besplatno  degustirati ribu, vino i pivo. Riba se priprema na punktovima ispod bedema, a brojni posjetioci u redovima su čekli kako bi okusili ribu po kojoj nosi ime ova tradicionalna manifestacija.

Organizatori su pripremili 1.500 kilograma ribe, 1.000 litara vina i 500 litara piva.

Nastupila je ženska vokalna grupa „Harmonija“, uz igrokaz „Feštađuna“. Svakako tu su bile i neizbježne sportske igre skidanje pršuta sa grede u gradskoj luci, igre na bini, potezanje konopa ispred bine.

Goran Karan u Budvi

Koncert je imao i folklorni ansambl KUC „Stefan M. Ljubiša“ i klapa „Jedinstvo“ iz Bara.

Zvijezda ovogodišnje pučke fešte je bio Goran Karan.

/V.L./

Najčitanije