12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Rotari klub Kotor uručio donaciju Psihijatrijskoj bolnici vrijednu 5.000 eura

Članovi Rotari kluba Kotor danas su Psihijatrijskoj bolnici u Dobroti – Kotor, uručili donaciju u vrijednosti od 5.000 eura. Donirana je posteljina, higijenska sredstva, odjeća, obuća, kafa, cigare… .

Direktor Psihijatrijske bolnice Dobrota, Dragan Čabarkapa, izrazio je zahvalnost na donaciji i istakao:

“Ovo je onaj pravi vid saradnje. Budući da ste vi ovdje iz Kotora, onda znate i probleme i potrebe ove bolnice. Ovo je jedinstvena bolnica u Crnoj Gori, naši kapaciteti su stalno preopterećeni, pa trenutno 240 raspoloživih kreveta koristi 269 pacijenata. Imamo i oko 100 „socijalnih” pacijenata, koji jednostavno nemaju gdje. Takođe imamo i oko 70 „sudskih” pacijenata, jer se jedino u ovoj bolnici sprovode adekvatne mjere bezbjednosti”, kazao je dr Čabarkapa.

Jedina ustanova iz oblasti psihijatrije u Crnoj Gori bi, prema najavama, mogla biti rasterećena dijela obaveza, budući da se pri spuškom Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS) planira izgradnja kapaciteta za sudske bolesnike.

Rotari klub Kotor donacija Psihijatrijskoj bolnici u Dobroti

„Bilo bi to veliko rasterećenje za ustanovu i grad. Imamo pacijenata od kojih su neki tu i po 30 godina. Oni nemaju gdje da odu, niti su sposobni za neki socijalni život. Dakle, sami se nosimo sa svim tim problemima, pa nam je ova vaša pomoć još značajnija. Pacijentima, koji godinama borave ovdje, niko ne nabavlja posteljinu, odjeću, obuću i sve se postiže samo ovakvim donacijama”, kazao je Čabarkapa.

Inače u  Psihijatrijskoj bolnici u Dobroti se liječe najteži pacijenti u Crnoj Gori, a bave se i bolestima zavisnosti.

Direktor Rotari kluba Kotor Rajko Čavor je kazao da je u prikupljanju pomoći pomogla komunikacija sa rukovodstvom bolnice pa su obezbijeđene najpotrebnije stvari.

„Od srca smo realizovali akciju sa prijateljima iz Ulcinja, Kotora, Budve, Tivta i Herceg Novog. Nadam se će preći u tradiciju i da i dalje možete računati na nas”, kazao je Čavor.

Za pacijente i osoblje bolnice on je na proljeće 2019. najavio i krstarenje zalivom brodom “Vodena kočija”.

Sekretarica i buduća predsjednica Rotari kluba Kotor Ranka Krivokapić je podsjetila da je riječ o mladom klubu, koji postoji tek dvije godine, ali veoma aktivnom.

„Zadovoljstvo nam je da možemo pomoći svima kojima je neophodna. Konkretno, pored pomenute donacije tu je i saradnja sa odjelom za radnu terapiju, tako da smo izašli u susret svim zahtjevima i po tom osnovu. Svi članovi Rotarija su dali svoj doprinos. Nema nas puno, ali imamo veliku volju i srce da pomognemo prije svega onima kojima je potrebna”, kazala je Krivokapić.

Sponzori humanitarne akcije “Donacija Psihijatrijskoj bolnici u Kotoru” su još:

Apoteka Medicor Kotor,  TO Kotor, Judo club Champion Kotor , Vibacom doo, FAF doo Ulcinj, Cosmetics market, Svicomm, Bandiera doo, KreArt Kotor, PC Vukšić”D-Event”, ALL-ING Kotor, Status Symbol doo, Michal Negrin CG i hoteli: Porto in-Kotor, Montenegro-Bečići, palata Venezia- Ulcinj i Splendid-Bečići.

Zahvaljujemo se i brojnim prijateljima kluba koji su donirali  odjeću, poručili su članovi Rotari kluba Kotor.

Rotari klub Kotor krajem godine planira podjelu paketića koji će stići iz  Engleske
Rotari klub Kotor donacija Psihijatrijskoj bolnici u Dobroti

Pored humanitarne akcije “Donacija Psihijatrijskoj bolnici u Kotoru”, RC Kotor krajem decembra ove godine planira podjelu paketića koji će stići iz  Engleske, tj. Rotari cluba iz Sout Hamptona.

Paketići će se i ove godine, kao i prošle, podjeliti djeci koja primaju nadoknadu preko Centra za socijalni rad u Kotoru, Tivtu i Herceg Novom. Takođe, planiramo darovatii paketiće i Dječijem odjeljenju bolnice Kotor.

U kutijama koje su razvrstane po polu i uzrastu od tek rođenih beba do 3 godine, od 3-7, od 7-10 i od 10 -15 godina, nalaze se igračke, kape, šalovi, rukavice, higijenski paketi,čarapice, ukrasi, društvene igre, slagalice i sl.

Brojne humanitarne akcije tokom 2018.

Tokom 2018. članovi kotorskog kluba osvrnuli su se na širok spektar oblasti u kojima je bilo moguće djelovati, a osim značajnih sredstava koja su donirana brojnim ustanovama poseban akcenat stavili su na vrijeme provedeno s njihovim korisnicima.

„Pored donacija i aktivnosti vezanih za prikupljanje novca opredijelili smo se i da provedemo vrijeme s onima kojima je prilika da promijene ambijent, dožive i saznaju nešto novo posebno značila. Novcem smo uspjeli da obezbijedimo mnogo toga, no svjesni smo i toga da za mnoge topla ljudska riječ neprocjenjivovrijedna“, ističu članovi Rotary kluba Kotor.

Navedeno posebno potvrđuje dan proveden s korisnicima Doma starih „Grabovac“ u Risnu, kojima je 11. novembra Rotary klub Kotor omogućio jednodnevni izlet i plovidbu „Vodenom kočijom“ na kojoj je ovaj klub bio domaćin, kada je za 110 štićenika, u pratnji 30 članova osoblja organizovan izlazak na otvoreno more, obilazak Mamule i rta Arza, kao i ručak uz druženje i zabavu.

Ovome je prethodilo organizovanje izleta i druženja sa mališanima iz Dječjeg doma „Mladost“ iz Bijele, za koje je 3. novembra omogućen odlazak na Solila, a potom posjeta Nautičkom muzeju u Porto Montenegru i podmornici „Heroj“ u pratnji vodiča, prijem na brodu „Jadran“, kao i ručak u Poslovnom centru „Vukšić“ D-Event, uz prigodne poklone.

Pored učešća u aktivnostima koje su sami organizovali, članovi Rotary kluba Kotor odgovorili su na brojne pozive drugih organizatora kada je bilo potrebno pokazati humanost na djelu, pri čemu se posebno ističe akcija davanja krvi „Život je krv, a krv je život“, koju su 2. oktobra u tržnom centru „Kamelija“ pokrenuli „Boka Gard“ i „Školjke Boke“.

Rotary klub Kotor postoji od jula 2017. godine i za kratko vrijeme postao je prepoznat po brojnim humanim djelima, što je, kako navode njegovi članovi, samo početak pokazivanja odgovornosti društvu čijem boljitku žele da doprinesu u budućnosti.

Najčitanije