21.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Rusi i Ukrajinci za pokretanje biznisa najčešće biraju pirmorje – Najveći broj firmi otvoren u IT sektoru

Kompijuter

Najviše ruskih i ukrajniskih firmi registrovano je u Budvi (1.255), Herceg Novom (660), Podgorici (603), Baru (559), Tivtu (181).


Rat u Ukrajini doveo je do velike migracije, kako Rusa tako i Ukrajinaca. Osim Gruzije, drugih okolnih i zemalja EU, veliki broj njih došao je i u Crnu Goru. Oni koji su izabrali našu zemlju kao krajnju destinaciju, pokrenuli su svoje biznise najčešće vezane za IT tehnologiju.

Prema posljednjim podacima Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) legalni boravak u Crnoj Gori prijavilo je oko 12.800 ruskih državljana, blizu 1.700 Ukrajinaca, ali i 6.500 građana Ukrajine koji su zatražili privremenu zaštitu, rečeno je Bojama jutra, televizije Vijesti.

Oni koji su prijavili stalni boravak u međuvremenu su pokrenuli i svoje poslove.

Za razliku od 2021. kada je 520 Rusa i 140 Ukrajinaca imalo svoju firmu sada je taj broj značajno veći.

– Od 23. februara 2022. od početka konflikta u Ukrajini, tu bilježimo skok kada su u pitanju osnivači iz Rusije, na 520 firmi, ove godine je registrovano 3.226 privrednih društava, od tog broja je obrisano oko 29 firmi – rekao je Radoje Mijušković iz Uprava prihoda i carina.

Oni se pretežno bave informacionim tehnologijama i programiranjem.

– Uglavnom su se bavili IT tehnologijama to su kompjutersko programiranje, obrada podataka, smještanje aplikacija i konsultantske djelatnosti, dakle sve ove ruske firme koje su osnovane ove godine, vezane su za IT industriju. Što se tiče osnivača iz Ukrajine, to su djelatnosti koje se odnose takođe na kompjutersko programiranje i za nekretnine – navodi Mijušković.

Kao mirnu luku za pokretanje biznisa pronašli su pretežno na primorju.

Najviše ruskih i ukrajniskih firmi registrovano je u Budvi (1.255), Herceg Novom (660), Podgorici (603), Baru (559), Tivtu (181).

Izvor:Vijesti
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije