15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

SDT-u podnijeta je krivična prijava protiv direktora Aerodroma Tivat

V.Praščević – foto Aerodromi CG

Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) podnijeta je krivična prijava protiv direktora Aerodroma TivatVladimira Praščevića zbog sumnje u zloupotrebu službenog položaja prilikom zapošljavanja radnika u toj vazdušnoj luci, odnosno navodnih nezakonitih pritisaka na pojedine radnike. “Vijesti” imaju uvid u prijavu, čiji je podnosilac anoniman i gdje se tvrdi da “diskriminacijske postupke sprovodi kao produžena ruka menadžmenta iz Podgorice”.

Iz poslovodstva ACG “Vijestima” su zvanično kazali da nisu upoznati sa krivičnom prijavom koja je podnesena protiv Prašćevića i negirali su da mu oni daju instrukcije da drugačije postupa prema ljudima koji su prethodno tužili tu firmu.

”Naglašavamo da će kompanija u svakom slučaju pokazati punu spremnost za saradnju sa svim nadležnim državnim organima. Informišemo Vas i da organi upravljanja isključivo vrše poslove iz domena nadležnosti propisanih Statutom i Zakonom o privrednim društvima, tako da direktoru Aerodroma Tivat, niti bilo kojem drugom zaposlenom, nije dat nalog za bilo kakvo postupanje u odnosu na zaposlene koji vode sudske postupke. ACG će kao i uvijek, postupiti u skladu sa pravosnažnim odlukama crnogorskih sudova”, poručili su iz menadžmenta.

U anonimnoj prijavi je navedeno da je Praščević u junu prošle godine navodno počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja, prilikom zapošljavanja N. D. na radno mjestu vatrogasca, a koji ne ispunjava uslove oglasa.

”Praščević je protivpravnim iskorišćavanjem svog službenog položaja i ovlašćenja, pribavio korist N. D., a na štetu ACG tako što nije zapisnički konstatovao da N. D. ne posjeduje odgovarajuću školsku spremu za radno mjesto profesionalni spasilac/spasiteljka-vatrogasac SSS IV stepen, a što je bio dužan da učini provjerom dokumentacije za prijavljivanje na oglas”, piše u prijavi.

Dalje se navodi da Praščević navodno u kontinuitetu zloupotrebljava svoj položaj da bi za sebe i one koji su ga imenovali pribavio korist, te da je saučesnik u vršenju krivičnih djela sa elementima povrede prava iz rada i ravnopravnosti u zapošljavanju.

”Ta korist se ogleda u unaprijed smišljenom favorizovanju određenih osoba prilikom zapošljavanja na aerodromu, a diskriminaciji ostalih kandidata koji ispunjavaju uslove za prijem, ali se oni ne primaju u radni odnos jer im se prijeti da prethodno moraju odustati od sudskih sporova koje vode sa preduzećem”, piše u prijavi.

”Vijestima” iz SDT-a nije odgovoreno na pitanja da li su i što do sada preduzeli povodom ove prijave, a portparol tog Tužilaštva, specijalni tužilac Vukas Radonjić nije odgovarao ni na telefonske pozive novinara.

Praščević je nakon promjene vlasti na izborima 30. avgusta 2020. na tu poziciju došao na predlog građanske koalicije “Narod pobjeđuje” koja je predvodila novu lokalnu vlast u Tivtu. Međutim, u svom djelovanje, prema nezvaničnim informacijama, navodno je pokazao mnogo veću bliskost i spremnost da u rukovođenju i zapošljavanjuj na Aerodromu Tivat zastupa interese DF-a.

”Vijesti” su prije nekoliko mjeseci objavile i priču o sezonskoj higijeničarki Jeleni Vasić, samohranoj majci dvoje djece, koja je godinama obavljala posao na tivatskom aerodromu i koja je odbijena na konkursu za prijem sezonske radne snage iako se na oglas prijavilo više nego duplo manje kandidata od traženog broja izvršilaca. U krivičnoj prijavi protiv direktora tivatskog aerodroma piše da “ovakve diskriminacijske postupke sprovodi Praščević kao produžena ruka menadžmenta iz Podgorice i po njihovom nalogu i uticaju”.

Aerodrom Tivat – foto Boka News

Mjesecima pokriva mjesto zaposlenog koji je otišao da plovi

U prijavi se navodi i da Prašćević navodno “u direktnim razgovorima u svom kabinetu uvjerava ljude da će, ako učine ono što traži od njih, obezbijediti privilegovani položaj”.

Dalje se tvrdi da navodno, diskriminaciju radnika sprovodi i tako što “smišljeno omogućava pojedinim radnicima da odsustvuju sa posla na više mjeseci (preko pola godine) radi odlaska na brod, a vode se da su na bolovanju, pa onda bolovanje prekinu godišnjim odmorom, pa godišnji isprekidaju bolovanjem”. Naglašavaju da se to događa bez da zaposleni o kojem je riječ, po propisanoj proceduri, lično podnese zahtjev za korištenje godišnjeg odmora i da lično potom preuzme i potpiše rješenje koje mu za to izda nadređeni, te da neko tako biva privilegovan jer može otići na brod i dodatno zarađivati, dok mu istovremeno teče staž i stiže plata i u ACG na radnom mjestu sa kojeg odsustvuje.

Iz menadžmneta ACG na pitanje jesu li upoznati sa takvim slučajevima na Aerodromu Tivat, tvrde da u toj firmi “nema povlašćenih, niti diskriminisanih”.

”Kada je riječ o načinu korišćenja godišnjeg odmora, on je propisan internom procedurom koja se primjenjuje u svakom pojedinačnom slučaju. Odsustva sa rada zbog bolesti bila su predmet inicijative koja je upućena Upravi za inspekcijske poslove, jer je isključivo u njihovoj nadležnosti da vrše nadzor i kontrolu bolovanja. Rukovodioci svih službi dužni su da sa ovakvim saznanjima upoznaju menadžment i nadležne službe radi sprovođenja odgovarajućih postupaka, koji se vode po svim zahtjevima ili inicijativama”, poručuju iz uprave ACG.

Izvor:S.L.

Najčitanije