16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Ruska vojska danima napada ukrajinske gradove

Ukrajina

Ruske snage granatiraju Mikolajiv i Harkiv, a Lisičansk se jedva brani već danima. Proruski separatisti tvrde da su ga okružili, što Kijev opovrgava.

Ruska vojska ne miruje, koristi sva sredstva kako bi do kraja osvojila regiju Donbas, te time omogućila pobunjenim separatistima da proglase svoje dvije nove fantomske države. Rekapitulaciju ratne subote tijekom noći svojim je građanima osobno održao predsjednik Zelenski.

– I ove subote ruska je vojska nemilosrdno gađala naše gradove. Samo predvečer bilo je najmanje šest raketnih napada na gradove na istoku. Posebno se napada regija Donbas, tamo u napadima sudjeluje i ruska avijacija. Nema tamo nekog mirnog dijela, cijelo područje je prva linija obrane. Nastavljaju se napadi i na Harkiv, ali ne tolikim intezitetom. Uspjeli smo napraviti proboj kod Hersona i osloboditi novi dio naše domovine, kazao je Volodimir Zelenski, ukrajinski predsjednik.

O brutalnosti ruske agresije svakodnevno govore snimke koje stižu iz brojnih gradova. Nema tu nikakvih vojnih ciljeva, gađaju se civilni objekti, ruska taktika je jasna – izazvati paniku i što veću materijalnu štetu. Velike se borbe vode oko strateški važnog Lisičanska. Čečenski borci su objavili video u kojem tvrde kako su zauzeli grad. No njihove objave malo tko smatra istinitim.

– Grad je u potpunosti pod našom kontrolom, sve smo oslobodili, kazao je čečenski borac.

Ukrajinska strana tvrdi, grad nije zauzet, jedino što su Čečeni oslobodili, imovina je koju su opljačkali od protjeranih Ukrajinaca.

– Moral mojih kolega vojnika velik je. Svakoga dana se borimo protiv Rusa i njihovih plaćenika. I moram reći kako nije lako, ali mi znamo koji je naš motiv, a to je vratiti zemlju u okvire granica prije njihove aneksije Krima. I ako treba mi ćemo dati i svoje živote, ali taj cilj će se ostvariti, izjavio je Artem Ruban, ukrajinski vojnik.

I dok se na istoku zemlje ratuje, na drugoj strani onoj koja uživa u kakvoj takvoj slobodi i miru, traje druga bitka – ona za žetvu. Žito je zrelo, no problemi su veliki.

– Bilo bi nam puno lakše kada bi imali dovoljno dizela za radne strojeve i kombajne. Jasno mi je da je dizel potreban za vojsku, ali i mi moramo raditi. Ako neće biti dizela, bit će velikih problema u ovogodišnjoj žetvi, rekao je farmer Sergej Ljubarski.

Vlada iz Kijeva poručuje da će rješiti i taj problem. Vrhunac žetve za dva je tjedna, a do tada osigurat će se dovoljna količina goriva i za vojsku i za žetvu.

Izvor:Hina

Najčitanije