16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Sankcije poništavaju 15 godina ekonomskog napretka u Rusiji

Moskva -foto Wikipedija

Sankcije uvedene Moskvi zbog invazije na Ukrajinu potiru petnaestak godina ekonomskog napretka u Rusiji i 30 godina integracije sa Zapadom, navodi se u izvještaju Instituta za međunarodne finansije (IIF) objavljenom u srijedu.

No utjecaj tih mjera teško je predvidjeti jer ovise o mogućim novim sankcijama s jedne strane i o mogućem odgovoru Rusije, prije svega u energetskom sektoru, s druge, prenosi Hina.

Rat bi za ruskog predsjednika Vladimira Putina mogao biti skup, ali sankcije ne djeluju “kao da stisneš prekidač”, rekla je ekonomistica u IIF-u Elina Ribakova na konferenciji za novinare.

IIF u svom zadnjem izvještaju predviđa da će ruska ekonomija pasti 15 posto ove godine i još tri posto u 2023.

Finansijske sankcije – prije svega smanjena sposobnost Moskve da vraća vanjskih dug – rast cijena i odlazak stranih kompanija iz zemlje usporavaju inostranu potražnju i tako “pogoršavaju kratkoročne, srednjoročne i dugoročne ekonomske izglede”.

Teže posljedice

Autori izvještaja ističu da će se “teže posljedice još osjetiti”.

Elina Ribakova je rekla da su sankcije uzdrmale globalne lance vrijednosti. U tome vidi “raspad 30 godina ulaganja i povezanosti s Evropom”.

Izvršni dopredsjednik IIF-a Clay Lowery misli da ocjena uspjeha sankcija uvedenih Rusiji ovisi o tome što vlade žele postići.

“Ako se želi naškoditi ekonomiji (…), sankcije će sigurno imati učinka” i on će se povećavati, rekao je novinarima.

No dosad se pokazalo da sankcije nisu bile djelotvorne kada je riječ o promjeni politike, dodao je.

Izvor:Hina

Najčitanije