20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Saradnja graničnih policija RH, Italije i Slovenije širi se na zapadni Balkan

Policija – region

U Buzetu su se sastali ministri unutarnjih poslova Hrvatske, Slovenije i Italije. Davor Božinović, Boštjan Poklukar i Matteo Piantedosi razgovarali su o nezakonitim migracijama. Ministar Božinović potvrdio je da će se idući susret ministara održati u ožujku na Brdu kod Kranja te da su na njega pozvani i ministri zemalja zapadnog Balkana.

Podsjetimo, potkraj studenog u Trstu je, uz ostalo, dogovorena i uspostava stalne strukture za ustroj mješovitih policijskih ophodnji, zajedničkih točaka ili centara za razmjenu informacija te da će ministarski skupovi postati trajni.  Sve što je dogovoreno na prošlom sastanku u Trstu – provedeno je u djelo, naglasio je Davor Božinović nakon sastanka.

– Mi smo tada dali ravnateljima naših policija upute, da naša i inače dobra suradnja – dobije novu dimenziju. (…) Danas smo konstatirali da, unatoč uvođenju internih kontrola nadzora unutarnjih granica, koje su slijedile kao posljedica napada na Izrael – građani naših triju država nisu osjetili. To nije omelo njihove svakodnevne aktivnosti i prelazak preko granica. Naročito se to odnosi na područja uz granicu, kazao je Božinović.

‘Idući sastanak s predstavnicima naših istočnih susjeda’

Dodao je da ovakva suradnja mora ići dalje te da je u tom kontekstu uz razmjenu podataka dogovoren i sljedeći sastanak ministara u Brdu kod Kranja u ožujku. Na tom sastanku, najavio je Božinović, bit će ministri unutarnjih poslova zemalja zapadnog Balkana kako bi se moglo usklađeno i intenzivnije pristupati zapadnobalkanskoj migrantskoj ruti koja nam dolazi preko naših istočnih susjeda.

– Želja nam je saslušati ih kako bismo poduzeli intenzivnije korake vezano za prilagodbu viznih režima tih zemalja s viznim režimom EU-a. Želimo istražiti sve mogućnosti u zajedničkoj borbi protiv krijumčarenja migranata, naglasio je.

Poklukar: Kontrole urodile plodom

Njegov kolega iz Italije istaknuo je da su kontrole urodile plodom i da je od 21. oktobra prošle godine do danas talijanska policija kontrolirala 160 tisuća osoba i 96 tisuća vozila te da je u tom razdoblju zabilježeno 1.600 ilegalnih prelazaka granica, od čega je i 900 njih vraćeno. Osim toga, zatečeno je sedamdesetak sumnjivih osoba, od kojih je su pedesetak bili krijumčari ljudima, a nekoliko desetaka osoba koji su pokušali prijeći granicu bili su poznati policiji vezano za terorizam.

Ustvrdivši kako trenutno šengenski prostor ne funkcionira, slovenski ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar naglasio je kako je na ministarskoj razini dogovoreno da se kod policijskih kontrola neće zaustavljati promet robom te da se neće stvarati problemi ljudima u pograničnom području koji moraju prelaziti granicu radi posla.

– Dogovorili smo se da ćemo zajednički surađivati na području zapadnog Balkana budući da imamo velik broj ilegalnih migranata. Slovenija je lani u ilegalnom prijelazu granica uhvatila 60 tisuća stranaca. To je velik broj za Sloveniju, poručio je Poklukar, dodavši kako se tijekom sastanka razgovaralo o prisutnosti Frontexa u susjednoj BiH putem koje u Hrvatsku i dalje u ostale zemlje EU dolazi velik broj ilegalnih migranata te o podupiranju ulaska Bugarske i Rumunjske u šengenski prostor.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije