20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Započelo čišćenje i označavanje staze Camino Dubrovnik-Međugorje

Uređenje staze DU – Međugorje

Članovi HPD „Sniježnica“, HPD „Brotnjo“ te HGSS-a Čapljina i Čitluk krenuli su s čišćenjem i označavanjem 147 kilometara duge trase staze Camino Dubrovnik-Međugorje. Riječ je o projektu Grada Dubrovnika, koji se realizira u suradnji s općinama Dubrovačko primorje, Neum, Ravno, Čitluk te gradom Čapljina.

HPD „Sniježnica“ je u subotu i nedjelju krenula s čišćenjem i označavanjem dijelova trase na prvoj dionici koja se proteže od Grada odnosno benediktinskog samostana u sv. Jakovu do Gromače. Čišćena je i označena dionica od tvrđave Imperijal na Srđu preko Strinjčere i Nuncijate do povijesnog Onforijevog vodovoda. U subotu je označeno nešto više od osam kilometara odnosno potez od Srđa do Čajkovića. U nedjelju je označena i očišćena dionica povijesnog puta od Mokošice do Petrova sela te potez od Pobrežja prema Zatonu.

Na dionici Kolojanj-Sjekose, dijelu pete dionice Camina Dubrovnik, pripadnici HGSS-a Čapljine i Čitluka te planinari HPD „Brotnjo“ u subotu su organizirali akciju čišćenja. Radi se o dva kilometra vrlo zahtjevne trase starog puta koji se od Kolojanja, središnjeg ilirskog naselja na ovim prostorima, spušta do Svitavskog jezera i parka prirode Hutovo blato.

Inače, staza Camino Dubrovnik-Međugorje ima šest dionica i trebala bi biti završena i otvorena do 1. svibnja ove godine. Staza je u listopadu predstavljena u Europskom parlamentu u Briselu, a Grad Dubrovnik je zbog ovog projekta primljen i u Europsku federaciju puteva sv. Jakova.

Najčitanije