9 C
Kotor

Slušaj online radio

SD Tivat: Finili su Mare Bali !!!

Vladimir Arsić foto Opština Tivat

OO SD Tivat reagovao je na izlaganje potpredsjednika opštine Vladimira Arsića reagovanje prenosimo integralno.

Poštovani gospodine Arsiću,

Koristimo priliku da sa Vama prozborimo riječ dvije nakon vaših izjava u kojima nas optužujete i crtate mete želeći da nam pred javnošću Tivta svalite krivicu za vaše promašaje koje ste napravili u samo godinu dana.

Izvinite sto smo za naslov ove prepiske izabrali stih iz pjesme koja nije bila na repertoaru koncerta na kojem ste ovoga ljeta s ponosom prisustvovali.

Jasno nam je kao i Vama, a i svim građanima  da ste izgubivši podršku u septembru mjesecu neraspuštanjem parlamenta i lokalne vlasti, isključivo vi  krivi za blokadu već treći mjesec,ali i tome će doći kraj istekom zakonske norme kada nećete više moći  ovaj grad držati kao taoca.

Iako ste bivši Demokrata, pozivamo Vas da pokažete odgovornost i raspustite ovu vlast, kako bi neka sposobnija većina mogla rješavati ozbiljne stvari kao što su ove o lokalnim preduzećima. Pa i o tome riječ dvije sa Vama.

U pokušaju izvršne vlasti da prebaci odgovornost na opoziciju za neusvajanje akata privrednih društava, građanima Tivta i zaposlenima u tim privrednim društvima se plasira Vaša istina, izbjegavajući da iole preuzmete odgovornost za ono za šta ste sebe sami doveli u poziciju da preduzećima  prijeti opasnost pokretanja postupka sudske likcidacije i brisanja iz centralnog registra, tačnije kako kažete prestaju sa radom.

SD Tivat

Kao osnivač tih privrednih društava,zajedno sa odborom direktora vi,  vršite nadzor i kontrolnu ulogu nad njihovim radom. Dakle, da se podsjetimo i ponovimo, Zakon o privrednim društvima je stupio na snagu 11.07.2020. godine, prema kojem ste bili dužni uskladiti akte u roku koji je Zakonom propisan. Ako je taj rok bio 18 mjeseci od dana stupanja na snagu Zakona, postavlja se pitanje zašto ste čekali skoro cijelih godinu ipo dana da dostavite Odluku o donošenju statute radi nesmetanog funkcionisanja preduzeća. A čak nije ni trebalo donositi novi Statut, ,jer za to je bilo vremena. Ali o tome u nastavku. Čini se da je opozicija sve do prije par mjeseci unazad pružala punu podršku radu parlamenta, a da Vi niti jednom za  vrijeme od kad vršite vlat, tačnije godinu ipo od stupanja na snagu Zakona, nijeste našli za shodno da predložite usaglašavanje akata. Ponavljamo, usaglašavanje, ne donošenja novih. Sada, dajete sebi za pravo da odgovornost prebacujete na opoziciju, umjesto da priznate da je isključivo Vaša greška i greška stručne službe preduzeća koja nije na vrijeme preduzela odgovarajuće korake.

Da Vas podsjetimo, 29.01.2021. godine, ste uz prisustvo opozicije donijeli Odluke o imenovanju članova odbora DOO “Komunalno” Tivat i DOO “Vodovod i kanalizacija” Tivat, koje promjene su u Centralnom registru evidentirane u aprilu, odnosno avgustu 2021. godine. Promjene ste donijeli u nastavku sjednica i za ostala preduzeća, mada se ne možemo sa sigurnošću tvrditi da ste isto to uradili i sa  DOO “Brend New Tivat”.

Da ste tada vodili računa o primjeni novog Zakona, dovoljno je bilo na toj istoj sjednici pripremiti Odluku o izmjeni Statuta, u pogledu usaglašavanja sa organima društva koja ste već imali prema važećem Statutu, i tu promjenu evidentirati u Centralnom registru. To je jedini akt koji je bio dovoljan za usaglašavanje, a ne osnivački akti kako Vi kao predstavnik izvršne vlasti u saopštenju navodite, jer se ne radi o osnivanju novih preduzeća. Ostale kozmetičke izmjene i dopune Statuta, a bogami i određene povlastice koje ste servirali kroz predlog novog Statuta, su mogle biti predmet nekih novih izmjena i dopuna.  Umjesto toga, Vi sada prebacujete lopticu u dvorište opozicije i pokušavate nas predstaviti kao kočničare usvajanju akata, za čije neusvajanje ste isključivo i samo Vi direktno odgovorni.

Istovremeno, svjesno ili opet zbog neažurnosti, propuštate i zvanično obavještenje na sajtu Centralnog registra kojim se pozivaju privredni subjekti da izvrše usaglašavanje, a koje je objavljeno 23.03.2021. godine. Stiče se utisak da je važno bilo pristupiti gore navedenim promjenama, zanemarajući krucijalni akt za usaglašavanje, te se jasno iz poslatog dopisa od strane DOO “Vodovod I kanalizacija” Tivat, može zaključiti da ste se sa stručnim licima u centralnom registru interesovali samo oko imenovanja izvršnog direktora. Vjerujemo da je i za ostala preduzeća važilo isto takvo interesovanje, jer očigledno je da  usaglašavanje akata nije bio predmet tog sastanka. Važno je napomenuti da je izvještaj sa tog sastanka protokolisan 15.06.2021. godine. Dakle, od 11.07.2020. do 15.06.2021. godine, Vi kao vlast i vaši predstavnici vlasti u odborima, nijeste bili u stanju da pristupite primjeni novog Zakona. Pitamo se, da li je opozicija I za to kriva.

Očigledno da je bilo važnije sprovesti izbor direktora preduzeća, te po dubini imenovati predstavnike vladajućih partija u Odbore, nego li donijeti jednu jedinu Odluku da biste ispoštovali rokove za usaglašavanje.

Dakle, da zaključimo nijesu pojedinici opozicije krivi za Vašu nestručnost I zanemarivanje praćenja primjene propisa I poziva nadležnih organa da se obavi usaglašavanje, već odgovornost treba da preuzmu pojedinci koji čine vlast ili su dio vlasti kao članovi odbora koje ste Vi kao osnivači imenovali.

OO SD Tivat

Najčitanije