16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

SD Tivat – Imenovanje direktora Komunalnog preduzeća bez pravne osnove…

Tivat – foto Miko Đuričić

Poštovani građani Tivta i predsjedniče Opštine, koristimo priliku da Vam čestitamo imenovanje novog direktora d.o.o “Komunalno” Tivat, saopšteno je iz SD Tivat

Ujedno želimo da istaknemo, da je Predsjednik iskoristio samovolju i zloupotrijebio svoj položaj kada je donio odluku o imenovanju na period od 4 godine, mimo saglasnosti Skupštine što je propisano članom 33 stav 4 Statuta DOO “Komunalno” Tivat u kojem se kaže da “Izvršnog direktora imenuje Skupština opštine, na predlog Predsjednika opštine, nakon sprovedenog postupka javnog oglašavanja”. Dakle, Predsjednik opštine je mogao samo da predloži odluku o imenovanju direktora, a ne nikako da daje sebi prava koja mu po Zakonu ne pripadaju, te grubo prekrši Statut Društva, što može rezultirati i podnošenjem krivične prijave za zloupotrebu svog položaja.

Čudi činjenica da pored gomile pravnika, a i onih koji to nijesu ali se samoprozivaju da jesu bolji nego pojedini pravnici, nijeste  konsultovali Zakon o lokalnoj samoupravi, kojim je propisano način postavljanja visokog rukovodnog kadra i u pogledu javnih službi u koje spada i DOO “Komunalno” Tivat. Na osnovu istog Zakona, konkretno članom 124 je propisano da u slučaju prestanka mandata licu koje koje vrši poslove visokog rukovodnog kadra, može se odrediti vršilac dužnosti do imenovanja, odnosno postavljenja u skladu sa ovim zakonom, a najduže do šest mjeseci, a isti član se odnosi na rukovodice javnih službi.

Gospodine Komnenoviću, jedino što ste mogli iskoristiti kao svoje pravo u pogledu imenovanja gospodina Stanišića za direktora jeste njegovo imenovanje kao v.d. direktora na 6 mjeseci jer Vam Zakon o lokalnoj samoupravi to dopušta, dok vam Statut Društva nikako nije dao ovlašćenje za donošenje odluke o imenovanju na period od 4 godine, mimo odluke Skupštine.

SD Tivat

Razumijemo da ste htjeli “čvrstom vojničkom rukom” i vojnim bekgraundom kako “nezavisni novinar” reče u saopštenju da uvedete disciplinu i efikasnost u obavljenju zadataka iz nadležnosti preduzeća, posebno imajući u vidu da DOO “Komunalno”, prema pisanju medija sada broji 160 zaposlenih. Nesumnjivo je da će vojnički metodi uroditi plodom kada ste uspjeli za godinu ipo dana zaposliti skoro 60 radnika više, ako je suditi po Izvještaju za 2020. godinu kada se iz tabelarnog prikaza može vidjeti da je 2020. godine preduzeće brojalo 105 zaposlenih. Da zaključimo, u junu 2021. godine kada je podnijet izvještaj za 2020. godinu, DOO “Komunalno” je brojalo 105 zaposlenih, da bi od 28.09.2020. godine, od kada ste konstituisali vlast broj zaposlenih porastao na 160. Sigurni smo da poluge vlasti i odlučivanja u pogledu zapošljavanja nijesu mogle biti u  rukama sada već bivšeg direktora,ali tom temom ćemo se posebno baviti kada dođe vrijeme za prebrojavanje broja zaposlenih i uslova u pogledu zapošljavanja, od momenta konstitisanja vlasti.

Sigurni smo da će novoimenovani direktor imati vojnu diktaturu i poslušnost da nastavi partijska zapošljavanja, a one neposlušne, nedisciplinovane i neodgovorne, kako se može zaključiti iz saopštenja dovesti u red. U suprotnom ne vidimo svrhu njegovog imenovanja mimo zakonske procedure, na period od 4 godine, kaže se u saopštenju OO SD Tivat

Najčitanije