20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

“Školjke Boke” tradicionalno 20 godina obilježavaju Dan planete Zemlje

Školjke Boke

“Školjke Boke” Kotor- uzgajalište školjki, Orahovac nosioc oznake Dobro iz CG, Excellante i DHP-HACCP-a nad vodom, kao svih proteklih godina, ove 2023. godine, proslavlja značajan jubilej 20 godina (obilježavanje započeto sa NVO”Fifi”  i Boka Gard-Security) obilježavanja sedmice Dan planete Zemlje pod nazivom ”NAŠOJ MAJCI PLANETI SA KOTORSKE PLAVE NJIVE”.

Tako će se i ove godine tradicionalno u saradnji sa Gimnazijom Kotor, Osnovnom školom “Savo Ilić”, Osnovnom školom “Njegoš”, Institutom za biologiju mora Kotor i Sekreterijatom za razvoj preduzetništva, komunalne poslove i saobraćaj Opštine Kotor, u toku naše sedmice od 17.04 do 23.04.2023 god. (dok je centralni dogadaj sa školama 19.04 srijeda) obilježiti svjetska sedmica planete Zemlje,uz poštovanje mjera zaštite, realizovati niz ekoloških aktivnosti:

1.čišćenje i košenje obalnog dijela lokacije od mosta rijeke Ljute do vodovoda Orahovac,

2.selektiranje otpada i uređenje plavog reciklaznog dvorišta,

3 čišćenje „pametne eko ribarske kuće“ i OC-a MNE68,

4.čišćenje solarnih panela za snadbijevanje el.energijom,

5.čišćenje vjetrogeneratora za snadbjevanje el.energijom,

6.čišćenje filtera za vodosnadbijevanje,

7.prekopavanju kompostane,

8.čišćenje suvozidanog bazena za ostrige,

9.uredjenje dvorišta hotela za insekte”Buba Miki”

10.postavljanje hranicica za šumske ptice

11.ekološki čas i uručenje zahvalnica učesnicima (19.04.2023. u 12 sati)

12.degustacija organskih čistih i ispitanih školjki uz piće osvježenja

Cilj obilježavanja i sprovodjenja aktivnosti je: “Da ukažemo da je neophodno da svi dajemo svoj doprinos kod sebe,u svom dvorištu,u svom gradu,u svojoj državi a da to bude domaćinski, ekološki, održivo te da nama ne pripada planeta Zemlja nego da svi mi pripadamo njoj i samo u skladu sa prirodom i životinjama možemo da opstanemo i spasimo sadašnjost radi vaše i njihove  budućnosti”. Priroda nas zove,moli,plače  i jasno upozorava da shvatimo da samo u skladu i harmoniji sa njom mozemo opstati, jer zdrav vazduh, zemlja, voda i hrana daju zdravo drustvo i zdravu drzavu! – poručio je ekolog Nevres Đerić.

Najčitanije