15.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Slovencima stalo da ih Air Montengro spaja sa Crnom Gorom – Slovenci plaćaju avio-vezu s CG

Air Montenegro

Crnogorska aviokompnaija Air Montenegro biće i ove godine među ukupno deset stranih aviokompanija kojima je Vlada Slovenije, nakon sprovedenog međunarodnog tendera, odobrila isplatu novčanog podsticaja za održavanje redovnih linija sa aerodroma u Ljubljani.

Iako iz Vlade Slovenje nisu precizirali koliko će konkretno novca dobiti koji od prevoznika što mogu računati na ovogodišnj subvencije, zna se da će oni međusobno podijeliti ukupan iznos od 1,83 miliona eura predviđen za ove namjene. Ta sredstva dijeliće se aviokompanijama na osnovu broja prevezenih putnika, frekvencije održavanja linija i kapaciteta u broju sjedišta koje kompanije nude na tim letovima.

Pored Air Montenegra koji je slovenačku subvenciju dobio i lani, ove godine će ta sredstva dobiti i Lufthansa, Swiss International Air Lines, Brussels Airlines, Air Serbia,  Turkish Airlines, Wizz Air, LOT Polish Airlines, EasyJet i Flydubai.

Slovenačko Ministarstvo ekonomskog razvoja i tehnologije dijeljenjem subvencija stranim aviokompanijama koje održavaju saobraćaj sa Ljubljanom, pokušava da koliko-toliko nadoknadi veliki pad u obimu aviosaobraćaja i konekcija na ljubljanskom aerodromu “Jože Pučnik” te osjetno smanjenje aviodostupnosti te države od kada je ona izgubila svog nacionalnog avioprevoznika, kompaniju Adria Airways.

Air Montenegro tokom cijele godine, frekvencuijama koje variraju od dva do četiri leta nedjeljno, saobraća na linijama između Ljubljanje i Podgorice, odnosno ljeti  do Tivta.

Izvor:S.L.

Najčitanije