Kuvari Hotela Regent rade sa najboljim kuvarima Evrope

Gastro – Juan Amador restoran Golubija prsa sa mangom i papaja gelom foto – Hotel Regent

Članovi kulinarskog tima hotela Regent tokom februara mjeseca rade rame uz rame sa najboljim kuvarima Evrope.

Mladi kuvari – Mirza Kočan i Boris Đurković u periodu od 28. januara do 9. februara boravili su u Beču gdje su radili u kuhinji Juan Amador-a – nosioca 3 Mišelinove zvjezdice.

Željko Knezović, Menadžer za hranu i piće će zajedno sa Klausom Beckmann-om, šefom kuhinje hotela Regent Berlin 28. februara pripremati gala večeru od 5 gangova koja će predstaviti kulinarsko naslijeđe Crne Gore.

Na meniju hotela Regent Berlin će se tom prilikom naći njeguški pršut, dimljena slanina, kajmak posoljen morskom solju i Željkova kreacija “jaje u moru” koja obuhvata lagano kuvani pačji žumanac, poširane mušulje, hrskavu pileću kožu te svježi kozji sir. Kuhinja Boke i primorja biće predstavljena kroz dimljenu buzaru a kuhinja sjevera kroz glavno jelo teletine i kremaste pulente začinjene mediteranskim biljem. Večera se održava u sklopu “Eat!Berlin” festival-a.

“Po drugi put boravim u Berlinu povodom festivala i iskustvo je izuzetno. Kroz navedenu večeru ću Crnu Goru prikazati kroz  prizmu bogatih ukusa, starih recepata a u interakciji sa gostima želim da demonstriram tradicionalno crnogorsko gostoprimstvo.” izjavio je Željko Knezović, Menadžer za hranu i piće hotela Regent.

Inače, Juan Amador-a često opisuju kao jednog od najboljih svjetskih kuvara; svoj restoran “Amador” otvorio je 2005.godine nakon čega otvara restoran u Manhajmu pa potom u Beču gdje se trenutno nalazi. Njegovi uspjesi krunisani su članstvom njegovih restorana u Relais & Chateux – asocijaciji koja okuplja najluksuznije hotele i restorane.  Njegov restoran jedini je restoran sa 3 Mišelinove zvjezdice u Austriji.

“Eat!Berlin” je gastronomski festival obuhvata 70 događaja koji se održavaju od 20 – 29.februara širom Berlina. Festival se održava od 2011.godine te je od 2013.godine poprimio odlike glavnog gastronomskog godišnjeg događaja.

Maslinarsko društvo “Boka”: Grbljani opet, najviše sade…

0
Masline – Grbalj

Sadnice masline po benificiranim cijenama, koje je obezbjedilo Maslinarsko društvo “Boka” iz sredstva podrške za razvoj maslinarstva iz budžeta Opštine Kotor i ove godine, najviše sade Grbljani.

Prednjači bratstvo Vukšića iz Sutvare. Tamo se sadi još 400 mladih stabala masline.

Peđa Vujović iz Pelinova i dalje drži rekord u sadnji. Ove godine će zasaditi još 100 sadnica, što će biti oko 500 zasađenih stabala u protekle tri godine, kazali su nam iz MD “Boka”.

Kotor – danas otvaranje Zimskih karnevalskih fešti

0
18. Internacionalni kotorski ljetnji karneval

Tradicionalne zimske kotorske karnevalske fešte biće otvorene danas u 12 sati kada će biti organizovan abrum ulicama Starog grada na čelu sa kapom karnevala Lukom Knezovićem, kotorskom Gradskom muzikom i mažoretkama, saopšteno je iz Organizacionog odbora.

Na Trgu od oružja održaće se njokada ala maka, dok će se za dobar štimung pobrinuti VIS TETRA.

Potpredsjednik Opštine Kotor Nenad Vukadinović će kapu karnevala predati ključeve grada čime će na simboličan način „vlast u gradu“ preuzeti „maškarani feštađuni“. Podizanjem karnevalske zastave kapo će ovogodišnje fešte proglasiti otvorenim.

Kotorski karneval 2018.

Njokada ala maka je ove godine takmičarskog karaktera. Učestvuju: JU Resursni centar za sluh i govor “Dr Peruta Ivanović”, Opštinska organizacija Crvenog krsta Kotor, karnevalske grupe “Karampana” i “Kosmopolitanke”, Dom starih “Grabovac” Risan, hotel “Vardar”, NVU “Žene Risna”, kavačka “ALA MAKA”, “Jokina kužina” iz Herceg Novog. Čije su najbolje njoke odlučiće žiri – vrsni kuvari koji će podijeliti nagrade za osvojeno prvo, drugo i treće mjesto.

Mjesna zajednica (MZ) Prčanj i NVO „Bope“ danas organizuju tradicionalni Prčanjski karneval i Dječiji maskenbal.

Povorka, kao i svake godine, kreće od osnovne škole na Prčanju u 15 sati, dok u 16 sati u Domu slobode počinje maskenbal za najmlađe.

Organizator Zimskih kotorskih karnevalskih fešti je JU Kulturni centar „Nikola Đurković“ Kotor, suorganizaror Turistička organizacija, a pokrovitelj Opština Kotor.

Novi napad pirata u Gvinejskom zalivu

0
pirati napad

Jučer je ujutro u Gvinejskom zalivu napadnut kontejnerski brod „Maersk Tema“, nekih 110 nm od otočne države Sao Tome. Brod je bio na putu iz Konga prema Nigeriji.

Prema navodima, na brod su se uspjela ukrcati dva pirata, dok se posada uspjela zatvoriti u citadelu odnosno prethodno dogovoreno mjesto za slučaj napada na brod. Od oko 8 sati jučer ujutro po lokalnom vremenu, brod je počeo plutati, a uređaj AIS još uvijek radi.

Kompanija Maersk opovrgnula je tvrdnje da se radi o njihovom brodu, već navode da je 2019. brod prešao u vlasništvo i pod upravu kompanije Bernhard Schulte Ship Management.

Na Antarktiku rekordnih 20 stepeni Celzijusa u februaru

0
Antartik foto U. Marcelino – Reuters

Na Antarktiku je u februaru zabeleženo rekordnih 20,75 stepeni Celzijusa, rekao jedan zvaničnik za Frans pres.

Brazilski naučnik Karlos Šefer rekao je da nikad nije video tako visoku temperaturu na Antarktiku, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

On je upozorio da ta temperatura izmerena 9. februara na ostrvu Sejmur, predstavlja samo jedno čitanje i nije deo dugoročnog beleženja podataka.

“Ne možemo da koristimo taj podatak da predvidimo klimatske promene u budućnosti. To je jedan podatak. To je samo signal da se nešto drugačije dešava u toj oblasti”, rekao je Šefer.

Dva dana pre toga, 7. februara, nedaleko odatle u argentinskoj bazi Esperanca, izmerena je temperatura od 18,3 stepena, što je bio toplotni rekord prema nacionalnoj meteorološkoj službi, prenosi Frans pres.

Prema Svetskoj meteorološkoj organizaciji temperature na Antarktiku su porasle za skoro tri stepena Celzijusa poslednjih 50 godina, i oko 87 odsto glečera duž njegove zapadne obale se povuklo u tom periodu.

Poslednjih 12 godina glečeri pokazuju “ubrzano povlačenje”, navela je Svetska Meteorološka organizacija.

Prošlog meseca takođe bio je najtopliji januar na Antkartiku od kada se meri temperatura.

Nacionalni parkovi CG na Danu promocije crnogorskog turizma u Cirihu

0
Dan promocije

Na inicijativu nacionalne avio kompanije Montenegro Airlines u suorganizaciji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Crne Gore, Nacionalni parkovi Crne Gore učestvovali su u Danu promocije crnogorskog turizma koji je organizovan 13. februara 2020. godine u Hotelu Glockenhof u Cirihu (Švajcarska).

„Nakon učešća na najznačajnijim međunarodnim sajmovima turizma u Štutgartu i Beču, te Alpe Adria sajmu turizma u Ljubljani, tokom januara, predstavlja nam veliko zadovoljstvo što smo bili u prilici da nastavimo sa uspješnom prezentacijom turističke ponude crnogorskih nacionalnih parkova u Cirihu u Švajcarskoj,‟ kazao je direktor JPNPCG Elvir Klica.

„Prednost ovakvog vida promocije jeste prezentacija ponude crnogorskih nacionalnih parkova neposrednim putem, najznačajnijim turoperatorima i turističkim agencijama, kao i medijima iz Švajcarske. Posebno je zadovoljstvo što smo učestvovali u saradnji sa Montenegro Airlinesom, našom nacionalnom avio kompanijom, i NTO CG, i što smo bili u prilici da učesnicima i posjetiocima ovog značajnog promotivnog događaja predstavimo mogućnosti aktivnog odmora u zaštićenoj prirodi crnogorskih nacionalnih parkova‟.

Prezentacijom NPCG u Cirihu predstavljene su ljepote i vrijednosti zaštićenih područja Crne Gore.

„Pored atraktivnosti turističke ponude crnogorskog primorja, prirodne ljepote naših kanjona, planinskih vrhova, jezera i rijeka, živopisni pejzaži i raznovrsna turistička ponuda zasnovana na aktivnom odmoru u prirodi, privlači turiste širom svijeta da dođu, posjete i upoznaju crnogorske nacionalne parkove iz godine u godinu u sve većem broju. Nacionalni parkovi bilježe porast broja posjetilaca naročito sa inostranih tržišta. Prošla godina je bila rekordna za NPCG prema ukupnom broju posjetilaca od oko 600.000, čemu je doprinijela promocija njihovih prirodnih i kulturnih vrijednosti i turističke ponude na međunarodnim sajmovima turizma.‟

Dan promocije crnogorskog turizma u Cirihu organizovan je u cilju dodatne promocije crnogorskog turističkog proizvoda novinarima, turoperatorima i agencijama iz Švajcarske, uspostavljanja tješnje saradnje između turističkih privrednika, te promocije letova nacionalnog avio prevoznika. Organizacija ovog događaja imala je podršku i Amabasade Crne Gore u Švajcarskoj Konfederaciji.

Svečano otvoren 51. Praznik mimoze: Snaga cvjetnog praznika je u kreativnosti i gostoljubivosti

1

Praznik mimoze,  najstarija turističko-propagandna manifestacija u Crnoj Gori i regionu, sinoć je svečano otvoren u Igalu koncertom Lepe Brene   i programom u kome su učestvovale mažoretke, trombonjeri,  hercegnovska Gradska muzika i Mjesna Muzika  Djenovići .

Herceg Novi će u narednih tridesetak dana biti centar dobre zabave, kazao je otvarajući 51. Praznik mimoze predsjednik opštine Stevan Katić.

“Mimoza nastavlja da otvara prostore za nova prijateljstva i nove saradnje, širi se van granica regiona. To nam potvrđuju predstavnici brojnih ambasada i prijateljskih gradova Evrope koji su večeras naši gosti.Snaga Praznika mimoze je u kreativnosti, gostoljubivosti i otvorenosti. U to ćete se, siguran sam, svi uvjeriti”, poručio je Katić.

Nakon vatrometa, nastupa Gradske muzike i Mjesne muzike Djenovići, mažoretki i plesnog kulba Diano, svečano otvaranje  51. Praznika mimoze je zaokruženo koncertom eks jugoslovenske zvijezde Lepe Brene.

Praznik mimoze 2020. otvaranje

“Zadovoljstvo je što je danas Sveti Trifun, ili Valentinovo, ili Dan zaljubljenih. Važno je da se cijela priča svodi na to da širimo dobru i pozitivnu energiju, da se družimo, zabavljamo i da se volimo – kazala je Brena novinarima prije početka koncerta.

Danas će na hercegnovskoj rivijeri biti održana fešta od mimoze ribe i vina, a za posjetioce je pripremljeno dovoljno plantažinog vina, nikšićkog piva i prženih sardela.Svaki gost dobiće i po buket mimoze, cvijeta u čiju čast se festival organizuje. Oko podne u Djenovićima će nastupiti popularna Kaliopi.

Večeras je u Institutu Igalo  prvi Mimozin maskenbal.

Praznik mimoze trajaće do 14.marta,a pripremljeno je oko 70 sportskih, kulturnih i zabavnih programa.

Vrijeme – sjeverni i sjeveroistočni vjetar na udare veoma jak

0
Boka – Bura

Na jugu Crne Gore u subotu će biti pretežno sunčano ili malo do umjereno oblačno.

Na sjeveru zemlje biće promjenljivo, ujutru će još ponegdje biti moguće slabo provijavanje snijega, a tokom dana biće sunčanih intervala.

Vjetar sjeverni i sjeveroistočni biće povremeno umjeren do jak, a na udare veoma jak i olujni. Vjetar će tokom dana slabiti.

Nedjelja:
Pretežno sunčano, ponegdje uz slabu do umjerenu oblačnost. Na sjeveru, tokom jutra, po kotlinama magla ili povećana niska oblačnost. Vjetar slab do umjeren, promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura vazduha -9 do 7, najviša dnevna 5 do 18 stepeni.

Naredne sedmice

Od utorka do kraja sedmice ponovno će biti promjenljivije i oblačnije, uz povremenu mjestimičnu kišu, te malo manje toplo, a u prognozama za posljednju sedmicu februara, uprkos nadama zimoljubaca i donedavnim prognozama – ponovno je vrlo velika vjerovatnost iznadprosječno toplo vrijeme…

H. Novi – nova vizura dijela naselja Topla

0
Put – sanacija obnova

Radovi na postavljanju nove ograde i asfaltiranju puta u okolini OŠ „Dašo Pavičić“ i vrtića „Naša radost“ biće završeni u narednih petnaestak dana, čime će vizura ovog dijela naselja Topla biti znatno izmijenjena i uljepšana, a đacima škole i polaznicima vrtića obezbijeđen bolji i sigurniji prilaz ovim vaspitno-obrazovnim ustanovama.

Kako je tokom terenskog obilaska radova kazao potpredsjednik Opštine Herceg Novi Miloš Konjević, kompanija „Fortis-mont“ trenutno izvodi radove na asfaltiranju trase od Centra za socijalni rad do boćarskog terena u blizini Centra bezbjednosti Herceg Novi, za šta je lokalna uprava izdvojila 30 hiljada eura.

U terenskom obilasku radova sa potpredsjednikom Opštine bila je i direktorica „Komunalno stambenog“ preduzeća Jamsina Konjević, čiji radnici postavljaju novu zaštitnu ogradu gotovo cijelom dužinom novoasfaltirane dionice.

Takođe, urađeni su potporni zid ispred škole i staza koja vodi od škole do semafora, pored Centra bezbjednosti. Radnici „Komunalno stambenog“ će narednih dana raditi na dodatnom uređenju pomenute staze, kao i na postavljanju rasvjete na ovoj veoma frekventnoj pješačkoj dionici.

Potpredsjednik Konjević se osvrnuo i na projekat proširenja i uređenja puta ka Žvinjama, gdje se sad izvode radovi na najkritičnijim tačkama. Dodao je i da je završena prva faza radova na projektu proširenja dionice Kruševice-Vrbanj.

-Na zadovoljstvo i mještana i gostiju završena je prva faza radova na proširenju puta Kruševice-Vrbanj. Ubrzo kreće i druga faza, za koju je Agencija za izgradnju i razvoj grada uradila projekat. Sada u planu imamo i proširenje puta od Petijevića do Kruševica, kazao je Konjević i objasnio da se trenutno vode završni pregovori sa vlasnicima zemlje oko saglasnosti, a sve kako bi za godinu dana taj put bio u punoj funkciji.

Prema najavi potpredsjednika Konjevića, nastavlja se sanacija i uređenje sportskih igrališta. Uz urađeno igralište na Toploj, uz koje će ubrzo uslijediti postavljanje tribine i prostorija za odlaganje sportske opreme, kao i dječijeg igrališta i teretane na otvorenom u naselju Gomila, sledeći sportski teren za sanaciju je košarkaško igralište između Jadranske magistrale i Njegoševe ulice, neposredno iznad Kuće Iva Andrića. O projektu sanacije, vrijednosti radova i rokovima za njihovo izvođenje javnost će biti blagovremeno obaviještena.

Gorska trpeza – predstavili 75 tradicionalnih poljoprivrednih proizvoda

0
sajam-gorska-trpeza

Na sajmu tradicionalnih planinskih proizvoda i jela pod nazivom Gorska trpeza – sa planina sa ljubavlju, koji je počeo danas u šoping molu Delta city, predstavilo se 75 kvalitetnih i laboratorijski ispitanih proizvoda sa oko 40 porodičnih gazdinstava sa sjevera.

Iz Nacionalne turističke organizacije (NTO) je saopšteno da je dvodnevni sajam organizovan kao kruna projekta Lokalna gastronomija kao dio turističke ponude.

“Projekat realizuje Regionalna razvojna agencija za Bjelasicu Komove i Prokletije i NTO u cilju standardizacije tradicionalnih planinskih proizvoda, a sve u pravcu obogaćivanja gastronomske i ukupne turističke ponude lokalnim poljoprivrednim proizvodima”, navodi se u saopštenju.

Iz NTO-a su kazali da je projektni tim, nakon konsultacija sa predstavnicima najvećih hotela, prikupio njihove zahtjeve u smislu normi koje poljoprivredni proizvodi moraju da zadovolje kako bi se našli u njihovoj ponudi.

“U skladu sa tim, 75 tradicionalnih proizoda je upakovano, označeno, registrovano i laboratorijski ispitano. Prvi put od uvođenja novog Zakona o bezbjednosti hrane imamo u ponudi čak 75 proizvoda sa malih gazdinstava koji potpuno zadovoljavaju sve zakonske norme i spremni su za tržište”, dodali su iz NTO-a.

Projekat se sprovodi kroz Program prekogranične saradnje Crna Gora – Albanija, koji finansira Evropska unija (EU).

Kroz projekat su urađene gastro rute, kao novi turistički proizvod, a štampan je i kuvar tradicionalnih planinskih jela Gorska trpeza, na crnogorskom i engleskom jeziku.