18 C
Kotor

Slušaj online radio

Smanjiće troškove odlaganja otpada i obnoviti gradsko zelenilo

Narod pobjeđuje

Građanska lista Narod Pobjeđuje (NP) će kao predvodnik nove lokalne vlasti u Tuivtu, riješiti dugogodipšnje probleme sa odlaganjem otpada i mnogo više pažnje nego do sada, posvetiti gradskom zelenilu.

Obećali su to juče na konferenciji za štampu odbornički kandidati sa ove liste Milijana Dubak i Ivo Pean, predstavljajući ekološki i programm zaštite životne sredine NP-a.

Dubak je istakla da se na planu ekologije u Tivtu biježe određeni pomaci ali da to nije dovoljno, te da važeći Lokalni plan upravljanja komunalnim i neopasnim otpadom „jeste kvalitetno pripremljen ali nije realizovan kako je predviđeno“. Ona je istakla da se komunalni otpad iz Tivta trenutno odvozi na skoro 70 kilometara udaljenu deponiju Možura u Baru i tamo odlaže po cijeni od 20 eura za tonu, dok  veliki problem predstavlja odlaganje graševinskog otpada za koga ne postoji deponija na području Tivta. Podjsetila je i da je Tivat prije oko godinu dana imao ponudu iz Herceg Novog da se otpad iz tog grada uključujući i građevinski, odlaže na privremenu novsku deponiju Tisove grede na Orjenu koja je fizički bliža i jeftinija jer je cijena za tonu smeća koja je ponuđena Komunalnom preduzeću Tivat, bila 10 eura zimi, a 12 eura tokom ljetnjih mjeseci.

„Nacrti ugovora su bili spremni i ovjereni od oba komunalna preduzeća, ali je izostala saglasnost Opštine Tivat, tako da građani pored skoro duplo veće cijene za odlaganje otoada na Možuri,  plačaju i znatno veće troškove godriva i amortizacije vozila Komunalnog preduzea koja do Bara transportuju otpad. Imajući u vidi da je Komunalno lani iz budžeta Opštine dobilo dotaciju od 220 hiljada eura za plačanje usluga depomnije Možura i da je tamo odložilo 8.112 tona smeća, samo na osnovu razlike u cijeni za korišćenje deponije, upotrebom deponije Tisove grede ostvarila bi se ušteda od najmanje 73.000 eura na godišnjem nivou.“- navela je Dubak.

Ona je navela da će NP preduzeti čitav niz mjera na poboljšanju infrastrukture za prikupljanje i primarnu selekciju otpada u Tivtu, kao i mnogo više pažnje posvetiti edukaciji i stimulisanju građana da primarno selektiraju otoad i smanjuju njegove količine na mjestu nastanka.

Ivo Pean je kazao da će nova lokalna vlast predvođena sa listom NP konačno obnoviti  drvorede koje je uništila najezda palminih surlaša, u skladu sa preporukama stručnjaka i u dogovoru sa građanima.

“Prošle su tri godine otkad smo ostali bez stotina palmi na javnim prostorima, a aktuelna DPS-SD-HGI vlast nije uradila ništa na obnovi drvoreda. Ne mogu žbunovi da zamijene drveće. O trošku građana Tivta bili su angažovani stručnjaci da predlože način obnove drvoreda, ali umjesto akcije lokalne vlasti dobili smo nerad i  mirenje sa devastacijom drveća u gradu kao prihvatljivim stanjem. Pine su ostale  ogoljene, kao i druge lokacije u gradu.”- kazao je Pean dodajući da će NP to ispraviti na način da će angažovati eksperte kako bi od njih dobili “jasne preporuke koje drveće i gdje saditi, koje su dobre, a koje loše strane svakog njihovog predloga”.

“Pa, da se na osnovu takvog predloga eksperata lokalna uprava i građani Tivta mogu odlučiti kojim vrstama drvećama obnoviti Pine, i druge lokacije.”- podvukao je on dodajući da će nova vlast urediti i nove zelene površine u djelovima grada gdje one sada najviše nedostaju poput Dumidrana i Gornjeg Seljanova, saniraće i ozeleniti staru deponiju na Grabovcu, urediti protivpožarne pojasne staze u šumskim predjelima i organizovano sakupljati šumski otpad, kao i da će održavati pješačke staze na području opštine, obnoviti one zapuštene i dovesti ih u funkciju u cilju obogaćivanja turističke ponude.

Izvor:S.L

Najčitanije