17 C
Kotor

Slušaj online radio

Smijenjena direktorica RTCG: ‘Nisam dozvolila partijski servis’

Andrijana Kadija foto Savo Prelević RFE

Smjena generalne direktorice Radio-televizije Crne Gore (RTCG) Andrijane Kadije je protiv slobode izražavanja i slobode medija koje su osnovne vrijednosti Evropske unije (EU) i krucijalni element procesa pristupanja Crne Gore EU i važno privremeno mjerilo koje treba da bude ispunjeno za pregovaračko poglavlje 23, saopšteno je iz EU.

“Crnogorske vlasti su ograničene svojim obavezama prema evropskim vrijednostima i standardima. Takođe je potpuno neprihvatljivo da se EU grant koji podržava profesionalnost RTCG-a zloupotrebljava kao argument da se otpusti menadžment RTCG-a”, navodi se izjavi koju potpisuje Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice EU.

Većina u Savjetu RTCG smijenila je direktoricu te medijske kuće Andrijanu Kadiju, što se u dijelu crnogorske i međunarodne javnosti tumači kao vraćanje RTCG-a pod političku kontrolu vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS).

Iako je Evropska komisija nedavno upozorila da “politička miješanja u rad RTCG-a izazivaju ozbiljnu zabrinutost”, a Reporteri bez granica, između ostalog, konstatovali “da su vlasti u Crnoj Gori pojačale pritisak na Javni servis”, Savjet ove medijske kuće je smijenio Andrijanu Kadiju.

Formalni zahtjev za njenu smjenu podnio je član Savjeta RTCG-a Mimo Drašković, a kao razlog naveo, navodno kršenje zakona realizovanjem ugovora o saradnji RTCG-a i nevladine organizacije Centar za građansko obrazovanje koji je finansirala EU.

Drašković je rekao da je taj ugovor protivzakonit i da je nanio štetu Javnom servisu.

“Mišljenja sam da kršenje zakona ne može proći nekažnjeno, kako bilo gdje u državi, tako i ovdje gdje je naša nadležnost. Prema mom mišljenju, ni najmanje nije rađeno profesionalno, nije rađeno objektivno i nikako nije svim pružena jednaka mogućnost. Čak su, i prema mom mišljenju, ovdje izvršene i zloupotrebe javnih resursa u privatne i lične svrhe”, istakao je Drašković.

Savjet RTCG foto Savo Prelević RFE

Prije samog glasanja o razrješenju, smijenjena direktorica Andrijana Kadija je saopštila da ugovor o realizaciji projekta sa nevladinom organizacijom koji je finansirala EU nije protivzakonit, ali da je protivzakonita njena smjena.

Kadija je ocijenila da je zahvalna što se njeno razrješenje događa u trenutku kada je RTCG bilježi uspjehe, profesionalni napredak i finansijski oporavak.

“Moj grijeh je što sam apolitična, što ne pripadam nijednom centru moći, što sam svoja, što nedozvoljava da se Javni servis pretvori u partijski, niti lični servis a to se u Crnoj Gori ne prašta. Dakle, ne smjenjujete me što sam nesposobna ili što sam lošije radila od svojih prethodnika, nego što sam zbog svega ovoga nepodobna. Nemam leđa i ponosna sam na to. Ali imam kičmu, nisam dala da je do sada niko slomi, pa je neće ni slomiti”, poručila je Kadija.

Dio članova Savjeta i menadžment RTCG-a, dio nevladinog sektora je već mjesecima upozoravao da je smjena direktorice i menadžmenta rezultat ranije donesene političke odluke koja se realizuje mjesecima unazad – najprije razrješenjem dijela članova Savjeta i dovođenjem na njihovo mjesto osoba lojalnih vladajućem DPS-u.

Savjet je odlučio da na umjesto Andrijane Kadije, vršilac dužnosti direktora bude Božidar Šundić, dugogodišnji urednik u Javnom servisu, ali i medijima kao što su: Televizija Atlas, Televizija Pink, RTV Elmag.

Inače, Šundića je 2017. godine, sa mjesta direktora televizije, smijenila upravo Andrijana Kadija zbog kršenja zakona i opštih akata RTCG-a.

Protiv političkog miješanja u rad Javnog servisa, otvoreno su djelovale najuticajnije nevladine organizacije u Crnoj Gori ocjenjujući da će razrješenje generalne direktorice RTCG-a Andrijane Kadije predstavljati vraćanje Javnog medijskog servisa pod faktičku kontrolu jedne političke stranke, vladajućeg DPS-a.

Protest foto Savo Prelević RFE

“Smjenom Andrijane Kadije, crnogorske vlasti bi otvorile prostor da Evropska komisija ozbiljno razmotri aktiviranje klauzule balansa, odnosno da ne dozvoli privremeno zatvaranje ostalih poglavlja dok se ne ostvari suštinski napredak u vladavini prava, a gdje su sloboda medija i izražavanja jedno od važnih pitanja”, konstatovale su četiri nevladine organizacije.

Prije održavanje sjednice Savjeta, ispred zgrade RTCG-a održan je protestni skup kome su prisustvovali predstavnici nevladinog sektora, dijela medija i zaposlenih u Javnom servisu, kao i građani.

Predsjednik Skupštine Medija centra Duško Vuković je pozvao članove Savjeta da se povuku i tako delegitimišu političkim nasiljem uspostavljenu većinu u tom tijelu.

“Ovaj politički igrokaz je počeo, bar onaj njegov vidljivi dio, prije godinu dana. Njegov cilj je od početka bio potpuno jasan, bar za one koji su poznavali prilike u našoj državi – da se RTCG vrati pod kontrolu vlasti i da se, ono što je opasnija poruka, kompromituje sama ideja Javnog medijskog servisa”, kazao je Vuković.

Dan pred održavanje sjednice Savjeta Javnog servisa, Reporteri bez granica su izdali saopštenje u kome su osudili “pokušaje vladajuće partije u Crnoj Gori, Demokratske partije socijalista, da preuzme Radio-televiziju Crne Gore i napad na nezavisnost medija”, navodeći da Savjet Javnog servisa planira da smijeni direktoricu Andrijanu Kadiju.

Najčitanije