20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Međunarodni dan pismenosti 8. septembar

Medijska pismenost

UNESKO je još sedamdestih godina potaknuo pitanje obrazovanja za medije. Dekleracija o medijskom obrazovanju usvojena je 1982. godine koja je zasnovana na Povelji Ujedinjenih nacija o ljudskim pravima (1945.) Evropskom konvencijom o zastiti ljudskih prava i osnovnih sloboda (1950.) Konvecijom UN o pravima djeteta (1989.) godine.

UNESKO je 8.septembar proglasio – Međunarodnim danom pismenosti jos 1967. godine, sa ciljem promovisanja važnosti pismenosti.

„Pojam pismenosti nije vise vezan samo uz sposobnost čitanja i pisanja, nego je zašao u sva područija života i označava sposobnost pronalazenje, razumijevanja i koristenje informacija u svrhu boljeg licnog napredovanja u obrazovanju, zdravlju, radu, kulturnom i drustvenom zivotu“.

Izraz mediji potiče od latinske rijeci „medius“ sto znaci „srednji“ sredinu ili skup uslova u kojima se nesto događa, posrednika između nečega i nekoga. Masovnu komunikaciju zanimaju izvori i primaoci informacija a uzimajuci u obzir da svaki medij prezentira realnost na drugaciji nacin i drugacijim kodovima, utice na sadrzaj poslate poruke tako da i sam medij ne prenosi samo poruku vec je i kreira.

Pismenost je dio određene kulture i tradicije ali u novo vrijeme sa razvojem tehnologije i novih medija dobila je novu interpretaciju u multimedijalnom izrazavanju,  razumijevanju i informisanju.

Medijsko opismenjavanje sa razvojem novih tehnologija

Koje su to relevantne informacije koje treba pružiti čitaocima o medijskoj pismenosti?

Mediji ne odražavaju već i konstruišu našu stvarnost. Koncept je u ukljičivanju građana u društvo znanja kako bi prepoznali poruke te njihov sadržaj i kvalitet.

·         ŠTETNI MEDIJSKI SADRŽAJ I NJIHOV UTICAJ

·         MEDIJSKE NAVIKE

·         MEDIJSKI ŽANROVI

·         MEDIJSKA EDUKACIJA

·         MULTIMEDIJSKA PISMENOST

·         ZNANJE O NOVIM TEHNOLOGIJAMA

Novi brzi tehnološki razvoj, globalizacija, komunikacijska revolucija, nužno nameće novu medijsku pismenost. Mediji su ti koji danas diktiraju stil zivota.

·         ŠTETNI MEDIJSKI SADRŽAJ I NJIHOV UTICAJ

– nasilje, sport i nasilje, stereotipi, pornografija

·         MEDIJSKE NAVIKE

– djece, roditelja, odrasli

·         MEDIJSKA KULTURA

– edukacija u razvoju medijske kulture, komunikacijska prava djece

·         MEDIJSKI ŽANROVI

– reklame, vijesti, mladi ljudi, reality show

/ Projekat o medijskoj pismenosti #Lapis# /

Ministarstvo K0ulture i medija logo
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije