20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

SPD Jedinstvo obilježilo 180 godina rada

Kotorskom (“O srpska mlada nevina čeda”, autora Đovanija Salgetija) i Mokranjčevom “Himnom Svetom Savi”, u izvođenju združenih horova, Srpsko pjevačko društvo (SPD) “Jedinstvo” (1839) Kotor je u prepunoj crkvi Svetog Nikole u Starom gradu sinoć zaključilo bogat program svečane akademije posvećene 180-godišnjici rada i postojanja.

Kao raritet u diplomatskoj praksi bilježimo da je od strane prvog potpredsjednika Vlade Republike Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića “Jedinstvu” povodom značajnog jubileja dodijeljena “Povelja Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije”.

Predsjedniku Društva Vojinu Lazareviću Povelju je uručio konzul Republike Srbije Zoran Dojčinović.

Među gostima je bio i ambasador Republike Srbije Zoran Bingulac. Telegram čestitku uputio je i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Prisutnima se obratila potpredsjednica opštine Kotor Sonja Seferović koja je uz čestitke prenijela pozdrave predsjednika Opštine Kotor Željka Aprcovića.

Obraćajući se prisutnim predsjednik SPD “Jedinstvo” Vojin Lazarević je podsjetio na brojne nastupe i uspjehe horova od obnove rada 1994. naglasivši da misija Društva mora i dalje da bude “njegovanje tradicije kraljevskog i carskog grada i grada Svjetske kulturne baštine”. “To su nam u amanet ostavili naši osnivači prije 18 decenija. Istrajmo u tome”, poručio je Lazarević.

On je naznačio da je cijela 2019. posvećena 180-godišnjici rada SPD “Jedinstvo”.

Na svečanoj akademiji povodom 180 godina “Jedisntva” Upravni odbor Društva je za počasnog predsjednika imenovao arhijerejkog namjesnika bokokotorskog, paroha kotorskog, protojereja stavrofora Momčila Krivokapića.

Srpsko pjevačko društvo Jedinstvo – foto Radio Kotor

Članici hora Vojislavki Milić dodijeljeno je priznanje za 25 godina predanog rada, a članu uprave Draganu Đurčiću, specijalno.”SPD ne bi postojalo bez našeg Dragana koji je u posljednjih 25 godina utkao sebe kako bi Jedisntvo izgledalo danas ovako kako izgleda”, kazao je predsjednik Društva Vojin Lazarević, uručujući priznanje g. Đurčiću.

Za počasne članove SPD “Jedinstvo” imenovani su vikarni episkop remezijanski Stefan i prof. dr Milo Lompar iz Beograda.

Konzul Republike Srbije Zoran Dojčinović je zatim prenio čestitke prvog potpredsjednika Vlade Republike Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića koji je “Jedinstvu” povodom 180 godina rada i postojanja dodijelio “Povelju Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije”.

“Vjerujem da će ova Povelja biti dodatni podstrek da, kao i do sada, nastavite vašu veličanstveu misiju na polju kulture”, poručio je Dačić.

U okviru programa proslave 180 godina rada Srpsko pjevačko društvo „Jedinstvo” (1839) Kotor, u Galeriji solidarnosti (palata Pima), u ponedjeljak 07. oktobra u 20 časova biće otvorena izložba slika Kotorski mostovi, akademskog slikara Veljka Mihajlovića iz Beograda.

U crkvi Svetog Nikole, u četvrtak 17. oktobra u 20 časova je književno veče akademika Gorana Petrovića iz Beograda.

Takođe u crkvi Svetog Nikole, u petak 25. oktobra sa početkom u 20 časova, biće održan koncert polaznika škole pravoslavnog pjevanja mati Julijane Denisove iz Bjelorusije.

„Pjesmom srcu, srcem rodu”, poruka je iz “Jedinstva”.

Najčitanije