24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Stotinu godina od osnivanja Hrvatskog tamburaškog društva “Napredak”

Kulturno zavičajno udruženje “Napredak” iz Gornje Lastve – Tivat, obilježiilo je u subotu stotinu godina od osnivanja Hrvatskog tamburaškog društva “Napredak”.

Koncert u Gornjoj Lastvi održao je Mandolinski orkestar “Tripo Tomas” iz Kotora, a otvorena je i izložba fotografija pod nazivom “Napredak Gornja Lastva – stotinu godina postojanja”.

O povijesti Hrvatskog tamburaškog društva “Napredak” govorio je predsjednik današnjeg “Napretka” Zoran Nikolić koji je podsjetio da je društvo osnovano 15. juna 1919. godine.

Stotinu godina od osnivanja Hrvatskog tamburaškog društva Napredak

„Odobrenje za rad Društva dala je Pokrajinska vlada za Dalmaciju Split u kome se potvrđuje da Hrvatsko tamburaško društvo Napredak po pravilima zakonitosti  postoji, Split 30. avgust  1919. Društvo se finansiraju dobrovoljnom prilozima postoji takođe knjiga doprinosa od 1919. godine do 1940. godine.

Na pozivu Hrvatskog tamburaškog društvu „Zvonimir“ iz Osjeka 1938. godine postaje član Tamburaškog saveza Hrvatske“ – kazao je Nikolić.

On je istakao i da je društvo nastupalo širom Boke Kotorske na brojnim zabavama u tom razdoblju.

Zbog ratnih okolnosti 1942. je prestalo djelovati, a nakon Drugog svjetskog rata društvo je samo nakratko nastavilo s radom, zbog iseljavanja.

Baštinu i kulturu Hrvata u Gornjoj Lastvi uspjeli su očuvati mještani kroz razna udruženja, da bi 1999. registrovali Kulturno zavičajno udruženje “Napredak” Gornje Lastve, koje do danas uspješno organizira izložbe, koncerte i radionice, a ima i izdavačku djelatnost.

Društvo prijatelja Gornje Lastve, formirano je 1974. godine  čime je pokrenuta velika akcija na okupljanju Lastovljana i prijatelja Gornje Lastve.

“Ponosni smo da možemo reći da večeras ne obilježavamo samo stogodišnjicu Hrvatskog tamburaškog društva Napredak, obilježavamo stoljeće kontinuiranog postojanja Društva kojemu se mijenjalo ime, ali je uvijek bilo aktivno. Mijenjale su se države i Društvo je u međuvremenu izgubilo nacionalnu odrednicu i imenu, samo u imenu. U svemu što je rađeno do danas naša nacionalna pripadnost je prepoznatljiva, iako nenametljiva. Njegovanjem svoje baštine čuvamo i svoj identitet. Svi koji dolazite na naše manifestacije ste nam podrška bez koje nije moguće opstati i trajati i hvala vam na tome“, zaključio je Nikolić.

Stotinu godina od osnivanja Hrvatskog tamburaškog društva Napredak

„100 godina Hrvatskog tamburaškog društva “Napredak”  a stoljeća Hrvata na ovom prostoru. Gornja Lastva je simbol trajanja na ovome prostoru, svaki kamen govori, kao i 600 godina Crkve Blažene Djevice Marije“, kazao je veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić.

Najčitanije