20.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Splitski pomorac Ivan Furčić napokon se vratio kući

furcic

Splitski pomorac Ivan Furčić jutros se iz Libije vratio u Hrvatsku, javili su iz Ministarstva vanjskih i evropskih poslova.

U pritvoru je od kraja avgusta 2015. kada je malteški brod “Sovereign M”, pod zastavom Togoa, a na kojemu je Furčić prvi časnik palube, zaustavljen je bez tereta ispred libijske obale.

U pratnji naoružanih pripadnika jedne od tamošnjih milicija šesteročlana posada, među kojom i Splićanin, odvedena je u zatvor Tajoura i suočena s optužbom za krijumčarenje naftnih derivata.

Od tada su propadali svi napori da se uhićene pomorce iščupa iz zatvora. A nema tko nije pokušavao – od vlasnika broda, malteške obitelji Mizzi, preko Sindikata pomoraca i njihove međunarodne udruge ITF, našeg Ministarstva vanjskih poslova, do obitelji.

– Povratak gospodina Furčića rezultat je kontinuiranih napora hrvatske službe vanjskih poslova i niza poduzetih diplomatskih i konzularnih aktivnosti Ministarstva vanjskih i europskih poslova i nadležnih hrvatskih institucija te intenzivne suradnje s mjerodavnim libijskim tijelima. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova je od trenutka uhićenja, a uzimajući u obzir svu kompleksnost situacije u Libiji, nastojalo olakšati boravak u pritvoru našeg državljanina Furčića, njegov pravni položaj pred nadležnim Sudom u Libiji, kao i rješavanja predmeta, poručili su u priopćenju iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Kolateralna žrtva

Slučajem Furčić u veljači ove godine su se bavili i mediteranski inspektori ITF-a na svom skupu u Casablanci. Potaknuo ih je njihov hrvatski kolega Romano Perić, da bi se u razmjeni informacija došlo do interesantnog otkrića.

Naime, brod koji su prije uhićenja i pritvaranja u Cadizu teglili hrvatski pomorci Nikola Tolja i Ernest Pekar, te brod na kojem je prije uhićenja plovio Ivan Furčić imali su istog vlasnika, odnosno unajmitelja. Radi se o malteškoj obitelji Mizzi, vlasnicima kompanije “Golden Fleet Limited”.

– U razgovoru s inspektorom Paulom Falzonom s Malte pokušao sam doznati nešto više o brodu “Falkvaag” na kojemu su zaplijenjene cigarete u vrijednosti od 12 milijuna eura, a na čijem su tegljaču plovili i naši pomorci Tolja i Pekar. Saznao sam da je taj brod, kojemu je ovo zapravo bilo posljednje putovanje prije odlaska u rezalište, prije bio optužen za trgovanje i promet ljudima i izbjeglicama iz Libije i Sirije u Italiju, te da je vlasnik tog broda bio i u najmu broda “Sovereign M”, kojega su prije dvije i pol godine ispred libijske obale zaustavili pripadnici jedne od libijskih milicija. Svih šest članova posade Libijci su zatvorili i optužili za krijumčarenje nafte, a na njemu je bio i naš splitski pomorac u svojstvu prvoga časnika palube – pojašnjava Perić.

– Olakotna je okolnost to što je brod bio prazan, pa čak nije ni zaustavljen u libijskim teritorijalnim vodama, već izvan njih. Da su i htjeli obaviti ukrcaj ili iskrcaj bilo čega, jasno je da to nisu mogli učiniti u tom trenutku i na tom mjestu. Očito su pali kao kolateralne žrtve nekih ranijih poslova svog brodovlasnika, odnosno reputacije koju je imao – ističe hrvatski inspektor, pozivajući se i na razgovor s Falzonom.

Najčitanije