24 C
Kotor

Slušaj online radio

Spremaju postepeno ublažavanje mjera, vrtiće i škole za sada neće otvarati

sa pressa

U Kliničkom centru Crne Gore trenutno je hospitalizovano 17 pacijenata, kazao je Jevto Eraković, direktor te ustanove. Danas su otpuštena dva pacijenta, a dva su na respiratoru, od kojih je jedan, kako je saopšteno na konferenciji NKT, u posebno teškom stanju.

Svi pacijenti sa Infektivne klinike su, kako je kazao Eraković, dobrog su opšteg stanja, stabilni, i očekuju se njihovo retestiranje. U Internoj klinici, u jedinicma intenzivnog liječenja, smješteno je pet oboljelih od KOVIDA-19.

“Crna Gora je pokazala da ima odgovorne građane, da nije bilo njih ne bismo imali ovakve rezultate”, kazao je Eraković i naglasio da smo pokazali uspješnost u borbi protiv epidemije.

Pozvao je građane da nastave sa istim ponašanje, kako se ne bi anulirao dosadašnji rezultat.

Eraković je danas na konferenciji za medije kazao da škole i vrtiće još neće otvarati.

Podsjetimo, premijer Duško Marković ranije danas najavio postepeno ublažavanje mjera koje su donijete zbog sprječavanja širenja zaraze koronavirusom.

Situacija pod kontrolom, potreban oprez

Eraković je kazao da su, povodom najavljenog postepenog ublažavanja mjera, kazao da i Crna Gora, kao i svi, treba da razmišlja o tranzicionom periodu.

“Ono što građani moraju da znaju je da ublažavanje mjera ne znači i njihovo nepoštovanje. Ako to ne shvate, moraćemo da ih pooštrimo. Polako, postepeno, ublažavanje mjera… Rezultati će biti vidjljivi samo ako nam pomognete”, kazao je Eraković.

Pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje (IJZ), Senad Begić, kazao je da je još jedan slučaj korona virusa registrovan u Podgorici, i da je ta osoba kontakt ranije potvrđenog slučaja. Kazao je da je od jutros testirano 48 uzoraka.

“Ovo nije kraj, mi i dalje pratimo stanje svih pacijenata, bilo da su na kućnom liječenju ili hospitalizovani”, kazao je Begić.

Begić je dodao da se sa ovakvim “protivnikom” nikad ne zna, ali da je situacija trenutno pod kontrolom.

“Treba biti jako obazriv i u danima pred nama”, naglasio je Begić.

Prisustvo asimptomatskih prenosilaca u Crnoj Gore je oko 20 odsto, pojasnio je Begić.

On je, odgovarajući na pitanje novinara, kazao da se nasumično testiranje radi već nekoliko sedmica.

“Osobe koje su identifikovane kao mogući oboljeli, se preko kol centra upućuju da automobilom dođu do KCCG-a gdje se testiraju na korona virus”, kazao je Begić.

Najčitanije