16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

„Starogodišnja regata“ polako postaje tradicija

Posljednji dan 2021. godine u Boki Kotorskoj obilježiće još jedna “Starogodišnja regata”, posljednja morska fešta u godini koja će okupiti kompletnu jedriličarsku zajednicu zaliva, ali i veliki broj plovila na motorni pogon.

Osnovna misija ovog sportsko-revijalnog događaja koji već polako postaje tradicionalan jer se organizuje već nekoliko godina za redom, je kvalitetno druženje na moru i promocija Boke kao izuzetne sportske i kruzing destinacije tokom cijele godine.

Regatu predviđenu 31.decembra kalendarom Jedriličarskog saveza Crne Gore organizuje Sekcija krstaša JK Delfi iz Tivta, predvođena entuzijastom Dejanom Farkašem, a kao tradicionalno kvalitetnu feštu zdušno je podržavaju I ostali jedriličarski klubovi iz Boke: JK Lahor Kotor, JK Jovo Dabović Baošići, JK Jugole Grakalić Herceg Novi i Porto Montenegro Yacht Club. Partneri regate su Opština Tivat, Turistička organizacija Tivat, kompanija UNA Montenegro i Radio Tivat, a medijski sponzori su i Radio Kotor i  Radio-televizija Herceg Novi.

Novina ovogodišnjeg izdanja “Starogodišnje regate” je ozbiljno sportsko nadmetanje u brodovima klase J70, gdje će se u kvalifikacijama susresti 12 ekipa predvođenih uglavnom poznatim imenima bokeljskog jedrenja. Plasman u finale zaslužiće najboljih šest. Nadjedravajući se u istovjetnim brodovima, najzad će nam pokazati ko prednjači u umijeću, te koga prati sreća. Regatno polje biće postavljeno ispred same tivatske gradske rive Pine, pa će regatu biti moguće posmatrati i sa kopna.

Po najavama, u Open klasi će nastupiti najmanje 30 krstaša i drugih jedrilica, među kojima i do sada najveći broj ojedrenih barki na nekoj od domaćih regata.

Regata

“Organizacioni odbor poziva i vlasnike drugih plovila da se pridruže morskoj fešti u Tivatskom zalivu, kako bismo što ljepšu sliku zajedništva na moru i za more poslali u svijet. Prijave ekipa za takmičenje u brodovima J70 otvorene su do 26. decembra, a predviđeno je da se kvalifikacije organizuju u periodu od 28 -30. decembra, u zavisnosti od vremenskih uslova. Prijave brodova za Open klasu otvorene su do 30.decembra. Raspis regate, Uputstvo za jedrenje i Prijavni formular dostupni su na stranicama Jedriličarskog saveza Crne Gore”- saopštili su organizatori iz JK Delfin.

Na ovoj regati se inače, ne plaćaju kotizacije, pa su umjesto toga takmičari i gosti pozvani da učestvuju u donatorskoj akciji i pomognu opremanje teretane JK Delfin. Organizatori najavljuju da će donatorski segment “Starogodišnje regate” svake godine biti posvećen nekom drugom jedriličarskom klubu, jer je cilj svih ciljeva dalji razvoj jedrenja u Boki.

Kao svojevrsni kuriozitet, nagrade najboljima na “Starogodišnjoj regati 2021” biće dodijeljene na moru, na liniji cilja, umjesto na kopnu nalon takmičenja, kako je se to uobičajeno radi na regatama. Trofeji idu najbržem brodu u realnom vremenu i najbržoj ojedrenoj barci. Prelazni pehar i novčana nagrada u iznosu od 500 eura biće dodijeljeni najboljoj ekipi u klasi J70.

„Starogodišnja regatta” je ove godine ujedinila kompletnu morsku zajednicu Boke. U pripreme su uključeni akademski slikari, grafički dizajneri, glumci, muzičari, umjetnički fotografi, medijski profesionalci, stolari, ribari, kuhari, kako bismo na sve načine pokazali i prikazali da se naša Boka nije odmakla od mora, da na njemu i sa njim živi.”- poručili su juče iz JK Delfin.

Izvor:S.L.

Najčitanije