11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Statistički podaci o nautičkoj sezoni u Tivtu – Sankcije i rat otjerali ruske oligarhe

Porto Montenegro

Statistički podaci o nautičkoj sezoni u Tivtu pokazuju da je bilo manje dolazaka najvećih i najluksuznijih jahti


Prema podacima sa kojima raspolaže Turistička organizacija Tivat, u ovdašnje marine  prvenstveno Porto Montenegro Luštica Bay i Navar, u periodu od 1.januara do kraja septembra uplovilao je ukupno 1.045 jahti.

To je za skoro 5 % više nego u uporednom periodu lani kada je zabilježen dolazak ukupno 997 jahti, a gotovo je istovjetno promet iz do sada turistički rekordne, 2019. godine kada je za devet mjeseci u Tivtu bilo 1.046 jahti.

Prema veličini, ove godine je bilo najviše jahti dužine preko 20 metara kakvih je ukupno 441 brod uplovio u tivatske marine do kraja septembra. Nakon njih, najbrojne su bile jahte dužine između 11 i 15 metara jer je zabilježen dolazak 410 takvih plovila, dok je bilo ukupno 150 uplovljavanja jahti dužine između 16 i 20 metara. Najmanje je bilo najmanjih jahti – plovila dužine do 10 metara, kakvih je za devet mjeseci ove godine u Tivat uplovilo 44.

Najveći broj jahti svih veličina – njih ukupno 586, u prosjeku se tokom ove nautičke sezone u Tivtu zadržavao do sedam dana, dok je 365 ovih brodova ovdje ostajalo duže – od mjesec do čak godinu dana.

S obzirom na dešavanja u svijetu – rat u Ukrajini i sankcije međunarodne zajednice Rusiji, ovogodišnju nautičku sezonu u Tivtu karakteriše dolazak značajno manjeg broja najvećih i najluksuznijih, tzv. superjahti kakve su ovdje ranijke bile vrlo česta i redovna pojava – prvenstveno iz razloga što većina tih plovila u svijetu pripada ruskim bogatašima i oligarsima koji su sada najčešće na listama sankcionisanih ličnosti. Pokazuje to i zvanična statistika jer je za devet mjeseci u Tivat uplovila 441 jahta duža od 20 metara, dok je prošle godine za isti ovaj perid ovdje boravilo 506 takvih brodova. U rekordnoj 2019. godini, do kraja prvog kvartala,  bilo je ukupno 498 dolazaka takvih, velikih jahti u Tivat. Izostanak ili značajno smanjenje dolazaka luksuznih i skupih superjahti je nešto što je ove godine obilježilo glavnu nautičku sezonu na najvećem dijelu Mediterana, sa izuzetkom Turske koja nije uvela sankcije Rusima, pa su se u tamošnje marine preselile skoro sve najveće i najslukuznije jahte na svijetu koje kontrolišu ruski oligarsi.

Sa druge strane, na ovogodišnji manji dolazak  u Tivat mega i super jahti kojima su vlasnici Arapi i zapadnjaci ili se ti brodovi izdaju u čarter, prema tvrdjama pozvanavalaca prilika u elitnom jahtingu, uticala je i predsezonske odluka Vlade Crne Gore da ukine mogućnost snabdijevanja stranih plovila u Crnoj Gori gorivom oslobođenim akciza. Uslijed toga je značajno opao i promet na stanici za snabdijevanje brodova gorivom u Porto Montenegru gdje su mega i  superjahte najčešće navraćale da uzmu  jeftino gorivo.

Iako je broj velikih jahti u Porto Montenegru bio manji nego ranijih godina, prihod lokalne Turističke organizacije od nautičke boravišne takse za devet mjeseci iznosio je 38.824 eura i bio je na nivou je onog iz prošle godine.

Izvor:S.L.

Najčitanije