33 C
Kotor

Slušaj online radio

Sto svjetskih filantropa i lidera stiže u Crnu Goru na skup “Naša održiva budućnost”

Family Photo 2018 GSN Vatican

Global Sustainability Network (GSN), organizacija koja okuplja lidere i donosioce odluka iz šest sektora: vladinih institucija, biznisa, akademske zajednice, institucija obrazovanja, neprofitnih organizacija, medija i njeni predstavici stižu po prvi put u Crnu Goru, na konferenciju „Naša održiva budućnost“ koja će se od 6-9. septembra održati u Porto Montenegru u Tivtu.

GSN je platforma koja danas broji preko 800 članova potpisnika iz svih krajeva svijeta i osnovana je 2016. godine. Svake godine, događaji ove organizacije održavaju se na par uglednih lokacija u House of Lords i Lamerth Palati, Vatikanu, Ujedinjenim Nacijama i u Dubaiju. Susreti GSN okupljaju delegate koji su ključni globalni donosioci promjena i koji rade na agendi da se postigne Cilj 8. do 2030. godine rješavanja savremenog ropstva, trgovine ljudima i trgovine ljudskim organima, u okviru UN 2030 agende.

U prethodne dvije godine, Romy Hawatt, međunarodno poznati investitor i državljanin Crne Gore je lobirao kod osnivača ove organizacije (uključujući Papsku Akademiju Nauka pod Papom Franjom, i Crkvu Engleske pod poglavarom Biskupom Kanterberijskim), da dodaju Crnu Goru u kalendar svojih godišnjih konferencija, te će formalni skup GSN Montenegro biti održan u konferencijskom prostoru hotela Regent Porto Montenegro – saopšteno je juče iz Riana Grupe, poslovne grupacije Hawatt-ovih kompanija koje djeluju u Crnoj Gori.

“Ovo je posebno bitan trenutak za stvaranje i otvaranje GSN Balkanskog poglavlja koje ćemo pokrenuti i nadgledati iz Crne Gore, uzimajući u obzir stabilno političko i ekonomsko okruženje i činjenicu da su crnogorska Vlada i predsjednik vodeći u dobrosusjedskim odnosima koje njeguju u regionu.”- stoji u saopštenju.

Namjera članova je da se GSN Globalni Think Tank sastaje uvijek u Crnoj Gori prije najvažnijeg godišnjeg okupljanja u sjedištu UN u Njujorku koje se dešava početkom oktobra. Predstojeći sastanak u Crnoj Gori će nastaviti da se fokusira na ključne ciljeve GSN Cilja 8, koji naglašava suzbijanje modernog ropstva, trgovine ljudima i ljudskim organima i međusobnih odnosa različitih ciljeva Cilja 8, uključujući održivi ekonomski rast.

Glavni dan konferencije je 7. septembar, kada će se održati dvije panel diskusije od 9-18 časova u hotelu Regent Porto Montenegro. Prva panel diskusija je zatvorenog tipa na temu “Ropstvo i trgovina organima – skrivena mrlja našeg društva”. Druga, otvorena za medije, održaće se na temu ” Održivi rast i razvoj i nosioci razvoja- Kako možemo doprineti” čiji je cilj je ukazati na potencijal koji turizam, poljoprivredni i energetski sektor imaju u doprinosu implementaciji Agende za održivi razvoj do 2030. godine.  Među zvanicama skupa biće lideri iz zemalja Balkana.

“Preduzeti su značajni koraci ka iniciranju stvaranja GSN Balkanskog poglavlja, čiji je cilj da inicijalno obuhvati Srbiju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Albaniju i Kosovo. Takođe se predlaže da se 2019. godine uključe Makedonija, Bugarska i Rumunija kako se poglavlje Balkana u potpunosti proširilo.”- saopštili su osnivači GSN-a, Romy Hawatt, Raza Jafar, lord Alastair Redfern, biskup Crkve Engleske i biskup Marcelo Sanchez Sorondo, kacelar Papske Akademije Nauka iz Vatikana.

Izvor:S.L

Najčitanije