16 C
Kotor

Slušaj online radio

Pobunili se roditelji u Tivtu: Nisu pustili učenike na nastavu

Danas pred OŠ Drago Milović

Školska godina u OŠ “Drago Milović” u Tivtu počela je danas normalno za sve učenike, osim za đake četvrtog razreda.

Djecu njihovi roditelji nisu pustili na nastavu prvog školskog dana, jer su nezadovoljni odlukom direktorice škole, Ružice Lazarević da četvrti razredi u centralnoj školi, na nastavu idu u popodnevnoj smjeni.

Djeca i roditelji okupili su se u 13 sati u dvorištu škole, ali čas za učenike četvrtog razreda nije održan.

Roditelji su kazali da djecu neće slati na nastavu u popodnevnoj smjeni i da su uzaludni bili svi njihovi prigovori Lazarevićevoj da su njihova djeca diskriminisana, jer će tri godine za redom ići na nastavu u popodnevnoj smjeni. Do sada je praksa bila da u centralnoj školi u popodnevnoj smjeni nastavu pohađaju učenici prvog . trećeg i petog razreda, ali od ove godine prvaci su prebačeni u jutarnju, a popodnevna smjena “zapala” je učenike četvrtog razreda. Ta djeca i lani su na nastavu kao tada učenici trećeg razreda, išli popodne, a ići će i dogodine kao đaci petog razreda, što je razljutilo njihove roditelje.

Delegacija roditelja ukupno šest odjeljenja četvrtog razreda koliko ih u školskoj 2018/19 treba ići u popodnevnu smjenu u centralnoj školi, juče su razgovarali sa direktoricom Lazarević i njenim saradnicima, pri čemu im je objašnjeno da menadžment škole nema  mogućnost da drugačije organizuje izvođenje nastave.

“Jednostavno, sa postojećim prostornim kapacitetima, a imajući u vidu činjenicu da je ove godine u našoj školi upisano preko 1.500 djece, mi nastavu ne možemo drugačije organizovati bez da djeca šest od ukupno osam odjeljenja četvrtog razreda, budu u popodnevnoj smjeni u centralnoj školi. Učenici četvrtih razreda u područnim odjeljenima u Donjoj Lastvi i Gradiošnicu su u jutarnjoj smjeni. Roditelji koji su danas protestovali vjerovatno nisu prethodno imali sve pune informacije o pravom stanju stvari, ali su nakon razgovora sa mnom i mojim saradnicima, uvidjeli kakva je situacija i oni će već od sutra svoju djecu slati redovno na nastavu”- kazala nam je Lazerević dodajući da i ovo dokazuje činjenicu da je Tivtu već odavno potrebna izgradnja još jedne škole o  čemu Lazarević već nekoliko godina govori nadležnima u Ministarstvu prosvjete.

Lazarević je kazala da su u skaldu sa zakonom, dužni da pravcima obezbijede “jutarnji boravak” i da organizuju i čuvanje djece za roditelje koji ih zbog posla odmah ne mogu preuzeti, ali da će u skladu sa mogućnostima, pokušati da na sličan način izađu u susret i roditeljima djece iz četvrtih razreda koji imaju istovjetan problem.

Izvor:S.L

Najčitanije