15 C
Kotor

Slušaj online radio

Štrajk prosvjetnih radnika Gimnazije i Pomorske škole iz Kotora: Univerzitetskim profesorima plata 1.940, a profesorima u školama 690 eura?!

v

Prosvjetni radnici Gimnazije i Pomorske škole iz Kotora, danas su se u 13 sati  pridružili polučasovnom protestu protiv uvećanja zarada od 15%, umjesto traženih 45%, okupivši se ispred školske zgrade.

Oni smatraju neprihvatljivim da koeficijent univerzitetskih profesora sada iznosi 21.62, a profesora u srednjim i osnovnim školama, na sadašnjih 7.67, uvećao bi se svega 15%, odnosno iznosio bi 8.82 %, što u praksi predstavlja uvećanje od oko 100 €.

To ne samo da obezvrjeđuje rad prosvjetnih radnika koji obrazuju generacije u najosjetljivijim uzrastima, od dječijeg do tinejdžerskog, nego ih onemogućava da se finansijski izbore sa narastajućom inflacijom i svakodnevnim poskupljenjima. Predviđeno uvećanje nije u skladu ni sa članom 5 Zakona o zaradama u javnom sektoru koji predviđa“ ujednačenosti zarada u javnom sektoru za rad na istim ili sličnim poslovima i radnim mjestima koji zahtijevaju isti nivo odnosno podnivo kvalifikacija“.

Protest kotorskih prosvjetnih ranika

Prosvjetni radnici su podržali i zahtjev NVU PZCG o plaćanju putnih troškova, u skadu sa kilometražom, profesorima koji nemaju obezbijeđen besplatni prevoz. Ovom prilikom su napomenuli i da administrativne obaveze kojima su svakodnevno „zatrpani“ od strane različitih institucija Ministarstva prosvjete i organizacija koje realizuju svoje projekte preko njih, nastavu i rad u učionici stavljaju u drugi plan, saopšteno je iz Sindiklane organizacije Gimnazije i Pomorske škole iz Kotora.

Najčitanije