20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Stravičan požar progutao ogromnu zgradu u Španjolskoj, mnoštvo žrtava

Španija – požar – foto EPA

U ogromnom požaru koji je zahvatio zgradu u španjolskom gradu Valenciji poginule su najmanje četiri osobe.

Ozlijeđeno je 14 ljudi, među kojima je šest vatrogasaca i malo dijete. Još uvijek se traga za 19 osoba koje se za sada vode kao nestale. Vatra je zahvatila objekt od 14 katova u četvrti Campanar jučer oko 17:30 sati i proširila se na susjednu zgradu. Vatrogasci su spašavali ljude s balkona, dok je jak vjetar raspirivao požar.

U zgradi se nalazi 138 stanova, u kojima je živjelo oko 450 ljudi. Lokalni mediji navode da su vatrogasne službe spasile nekoliko stanara pomoću dizalica, uključujući par koji živi na sedmom katu. Jedna je žena izjavila za TVE kako su vatrogasci spašavali tinejdžera zarobljenog na prvom katu zgrade.

“Vatrogasne službe se bore s požarom i trenutno rade isključivo na hlađenju vanjskih dijelova zgrade. S obzirom na karakteristike objekta, vatrogasci nisu mogli ući unutra te su mogli gasiti vatru jedino izvana”, rekao je jučer Jorge Suarez, zamjenik ravnatelja za hitne slučajeve, a prenosi CNN.

Esther Puchades, potpredsjednica Fakulteta industrijskih tehničkih inženjera u Valenciji, rekla je za španjolsku novinsku agenciju Efe da je pregledala zgradu prije požara i da je njen vanjski dio napravljen od poliuretanskog materijala koji više nije u širokoj upotrebi jer je lako zapaljiv.

Čovjek koji živi na drugom katu zgrade rekao je za TV kanal La Sexta da se požar izuzetno brzo proširio nakon što je izbio na četvrtom katu. “Vatra se proširila u roku od 10 minuta, možda zbog materijala u fasadi”, kazao je.

Najčitanije