18.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Stručnjaci traže da se država nedvosmisleno izjasni o nasipanju plaže u Dobroti i gradnji u Kostanjici

Dobrota Pallazi – foto Boka News

Savjet za upravljanje prirodnim i kulturno-istorijskim područjem Kotor zatražio je danas od Vlade da pod hitno, na svojoj narednoj sjednici, zauzme stav što bi trebalo da uradi Opština Kotor u vezi zahtjeva za izdavanje građevinskih dozvola za novu mamutsku izgradnju na području Kostanjice, odnosno za nasipanje mora radi izgradnje vještačke pješčane plaže pred novosagrađnim rezidencijalnim kompleksom „Dobrota Pallazi“ na lokaciji Kamp u Dobroti.

Savjet koji je na odnovu Zakona o upravljanju prirodnim i kulturno istorijskim područjem Kotora imenovala Vlada, čine gradonačelnik Kotora Vladimir Jokić (Demokrate), mr Aleksandar Dajković iz Ministarstva kulture, mr Zorica Čubrović iz Uptave za zaštitu kulturnih dobara, Ana Jovetić ispred Ministarstva održivog razvoja i turizma, arheolog Miloš Petričević, konzervatorka Jaminka Grgurević, arhitekte Aleksandar Dender i mr Ilija Laloševićte etnološkinja Danijela Đukić ispred Opštine Kotor, dr Veljko Radulović ispred Nacionalne komisije za UNESCO i arhitektica Aleksndara Kapetanović ispred NVO sektora.

Savjet je danas održao konstitutivnu sjednicu, a prisustvovali su joj svi članovi izuzev Dajkovića. Oni su jednoglasno usvojili sve zaključke među kojima je onaj da se Vlada konačno izjasni o odobravanju ili ne, kontroverzne nove gradnje rezidencijalnih i turističkih sadržaja površine nekoliko desetina hiljada kvadrata u Kostanjici, i nasipanja plaže u Dobroti.

Dobrota Pallazi – foto Boka News

Naime, prihvatanje i odobravanje ove gradnje bilo bi suporotno zahtevima UNESCO-a, ali i Akcionom planu koji je lani donijela Vlada u pokušaju da Kotor zadrži na listi zaštićene svjetske kultune i prirodne baštine pod patronatom UNESCO-a.

Vlada je lani uvela i moratorijum na dalju gradnju u Kotoru, ali su investitori novih objekata već prije toga lokalnoj upravi koju vodi koalicija opoziocionih partija predvođenih Demokratama, podnijeli zahtjeve i kompletnu dokumnetaciju za izdavanje građevinskih dozvola. Isto je učininio i investitor kontroverznog projekta „Dobrota Palazzi“ koji se dovodi u vezu sa sestrićem lidera DPS Mila Đukanovića, Edinom Kolarevićem. Oni traže da im se omogući da na području ispred nekadašnjeg autokampa kojeg su srušili i izgradili rezidencijalne objekte za prodaju na tržištu, naspu pješčanu plažu dužine najmanje 100 i širine 10 metara i izgrade dvije nove ponte od po 30 metara na njenim krajevima. Na toj lokaciji ranije je postojalo samo manje kupalište na betonskim šipovima, a nikad pješčana plaža koja bi, ukoliko se izgradi, uništila čak i jednu od zvanično evidentiranih i zaštičenih ribarskih posti za potezanje mreže-tratke.

Dobrota Pallazi – foto FB – animacija

Iako Zakon o upravljanju zaštičenim podruljem Kotora i Akcioni plan Vlade brane da se nasipa more i mijenja obalna linija u Kotorskom zalivu, većina državnih institucija uključujući i Upravu za zaštitu kulturnih dobara, saglasila se sa namjerama investitora projekta „Dobrota Pallazzi“, pa je Opština Kotor dovedena u nezavidan položaj jer joj je Vlada prepustila „vrući krompir“ da lokalna uprava mora po zakonu izdati kontroverzne građevinske dozvole koje će nesumnjivo ugroziti UNESCO status Kotora,  ili pretrpjeti ogromnu  štetu od gotovo izvjesnih tužbi koje će investotori podnijeti protiv Opštine.

Gradonačelnik Jokić je još 6.decembra poslao svu dokumnetaciju u vezi ovog problema i pisma na adrese premija Duška Markovića, predsjednika Skupštine Ivana Brajovića, predsjednika države Filipa Vujanovića i još nekoliko nadležnih državnih institucija, ali je odgovor dobio samo od ministra održivog razvoja i turizma Pavla Radulovića koji je poručio da Opšina „postupi po zakonu“ i izda građevinske dozvole za projekte za koje su zahtevi podnešeni prije uvođenja moratorijuma na izgradnju.

Kostanjica – foto Boka News

Uz zahtjev da se Vlada najhitnije izjasni o zahtjevu Jokića, Savjet za upravljenje prirodnim i kulturno-istorjskim područjem Kotora danas je Vladu „i sve druge nadležne državne organe, kao i cjelokupnu javnost“ upozorio da bi „nastavak gradnje na području Kotora, aktivnosti na izgradnji mosta Verige, izgradnja kupališta na lokaciji Kamp kao i neoprezno postupanje sa drugi lokacijama koje su od ranije prepoznate kao ranjive od strane UNESCO-a i nadležnih institucija, mogle ugrozoti status Kotora na listi Svjetske baštine UNESCO-a“.

Kostanjica – foto Boka News

Takav status Kotora, zaključeno je, predstavlja „vrhunski nacionalni interes“, a  njega bi „bez dileme ugrozila dalja neplanska ili prekomjerna gradnja“. Savjet je razmotrio i HIA studiju za područlje Kotora i zatražio da njeni autori dođu na narednu sjednicu i obrazlože taj dokument Savjetu. Pozvali su Vladu da zajednički iniciraju izmjenu Menadžment plana za upravljanje zaštićenim područjem Kotora i zatražili da ih Vlada detaljno informiše o statusu projekta mosta Verige.

Izvor:S.L
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije