16 C
Kotor

Slušaj online radio

Sueski kanal ostvario rekordni godišnji prihod od 5,8 milijardi dolara

Suecki-kanal

Sueski kanal u Egiptu zabilježio je najveći godišnji prihod u svojoj istoriji tokom posljednje fiskalne godine koja je završila u junu.

Osama Rabie, šef uprave Sueskog kanala, izjavio je u nedjelju da je najvažniji svjetski brodski plovni put krajem juna zabilježio najveći godišnji prihod u svojoj istoriji, u vrijednosti od 5,84 milijarde američkih dolara.

Rabie je rekao da se pomorski promet kroz kanal značajno poboljšao početkom 2021. godine i da je kanalom prošlo 9.763 broda, što je porast od 2,3 posto u odnosu na godišnji prosjek.

Oko 12 posto ukupne svjetske trgovine prolazi Sueskim kanalom što skraćuje udaljenost između istoka i zapada za 35 posto u poređenju s Rtom dobre nade, na samom jugu Afrike.

Prihod kanala tokom prve polovine 2021. godine iznosio je tri milijarde dolara, u odnosu na 2,76 milijardi dolara u istom periodu prošle godine, što je porast od 8,6 posto.

“Fleksibilne marketinške i cjenovne politike koje je usvojila uprava uspjele su održati brzinu prelaska brodova preko kanala i steći povjerenje kupaca”, rekao je Rabie.

Najčitanije