15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Suzbijanje nezakonitog ribolova na moru: Akcija dinamit, oduzeto…

Akcija dinamit – foto Stop krilovou

Službenici Uprave policije i Direktorata za ribarstvo – inspektori za morsko ribarstvo i Građanska inicijativa „Stop krivolovu“ su tokom avgusta sproveli više akcija „Dinamit“ u cilju suzbijanja nezakonitog ribolova na moru uz upotrebu minsko-eksplozivnih sredstava.

U jednoj aktivnosti granična policija je u priobalnom dijelu rta Platamun koji pripada Kotoru pronašla šest eksplozivnih naprava i šest inicijalnih kapisli.

U priobalnom dijelu od rta Žabica do rta Platamuni policija je pronašla i izuzela devet kocki TNT eksploziva i sedam inicijalnih kapisli.

Akcija dinamit – foto Stop krilovou

U okviru akcije „Dinamit“ policija je kontrolisala i jednog ronioca, O.M. (47) državljanina Rusije, kod kojeg je pronađena puška za podvodni ribolov marke „Merlin Karbone“, za koju nije posjedovao potrebnu dozvolu. Puška je predata inspektoru za morsko ribarstvo na dalju nadležnost.

– Pronalaženjem navedenih eksplozivnih naprava i druge opreme spriječen je nezakonit ribolov na moru. Preduzimaju se aktivnosti u cilju identifikacije lica kojima su pripadale pronađene nedozvoljene materije – saopšteno je iz Uprave policije.

Dinamit – Stop krivolovu

Stop krivolovu – saopštenje

U jutarnjim satima 24.08.2021. godine u sklopu aktivnosti vezanih za borbu protiv nelegalnog ribolova, posebno onog korišćenjem eksploziva, pripadnici jedinica granične Policije, stanice II Tivat, u saradnji sa pripadnicima granične Policije iz jedinice patrolnih brodova i čamaca Herceg Novi, su pretragom terena u reonu Rta Žabica do Rta Platamuni, ponovo bili više nego uspešni, i opravdali nanovo sjajan glas koji ih prati godinama unazad!
Naime, uz mnogo volje, rada i truda, kontrolišući navedeni teren, momci su pronašli još jedan “dinamitaški štek”, u kome se nalazilo čak 9 kocki TNT vojnog eksploziva i 7 inicjalnih kapisli, spremnih za korišćenje, znamo svi u koje svrhe! Pronadjene eksplozivne naprave su na dalju obradu predate službenicima OB Kotor, i samim tim bezbedno uklonjene sa lokacije, a na svima nama je da konstatujemo da je danas ponovo spašeno ko zna koliko morskog života, a možda i ljudskog, jer ovako ostavljena (sakrivena) količina eksploziva, posebno u jeku turističke sezone, ali i velikog broja požara koji se javljaju na mnogim lokacijama, je ogromna pretnja i opasnost za sve!
Bravo za momke iz stanice II Tivat i momke iz JPBiČ Herceg Novi, i veliko hvala za trud i rad koji ulažete, danima, po nepristupačnom terenu, uz sve rizike koji vas pri tome prate! Da nije vas, slika našeg priobalja, podmorja ali i svih nas kao građana bi bila daleko lošija, ružnija i žalosnija, ovako, i dalje ima nade da ćemo se ovog dinamitaškog zla rešiti!
Da ne brojimo i sabiramo koliko su do sada ovi momci eksploziva pronašli i u saradnji sa kolegama iz ostalih jedinica bezbedno uklonili sa priobalnog pojasa koji kontrolišu, a verujte, radi se o desetinama kilograma, i koliko su samim tim doprineli sigurnosti svih nas, ali i očuvanju ovo malo resursa kojima raspolažemo !!!
Ujedno, tokom kontrole su momci zatekli i stranog državljanina koji je nelegalno izlovljavao ribu podvodnom puškom, pa je isti predat na dalje postupanje Inspektoru za morsko ribarstvo, koji je prekršioca kaznio novčanom kaznom, i nadamo se poslao jasnu poruku i drugima koji imaju sličnih ideja! O ovome smo već govorili u više navrata, stranim državljanima, dakle licima koja nemaju stalni ili privremeni boravak u Crnoj Gori, se ne mogu izdavati dozvole za podvodni ribolov, za razliku od sportsko rekreativnog ribolova za koji postoje, i obavezne su, a iste izdaju klubovi za sportski ribolov na moru Crne Gore!
Da sumiramo, još jedna pobeda za momke u plavom, pobeda za njihov svakodnevni rad i trud, za razumevanje problema koji nas davi godinama, ali i pobeda svih nas koji se borimo protiv krivolova, posebno onog u njegovom najgorem, najnečovečnijem i najpogubnijem obliku, krivolova eksplozivom !!!
Idemo dalje…
Stop krivolovu !!!

Najčitanije