15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Svečana akademija Bokeljske mornarice Kotor

Foto Slavko Dabinović

Svečana akademija Bokeljske mornarice Kotor, koja se tradicionalno održava svake godine dan prije proslave Dana Bokeljske mornarice (26.jun) održana je u subotu u Kotoru, u koncertnoj dvorani Muzičke škole „Vida Matjan“ – crkvi Sv. Duha.

Na samom početku odsvirano je Kolo Bokeljske mornarice (Kolo Sv. Tripuna).

Povodom nedavnog upisa Mornarice na UNESCO-vu listu svjetske nematerijalne kulturne baštine emitovan je kratak film, urađen povodom posjete generalne sekretarke UNESCO Irine Bokove Bokeljskoj mornarici 2017. godine.

Predsjednik Upravnog odbora Aleksandar Dender, je svoj govor posvetio aktuelnoj temi Bokeljske mornarice kao svjetske kulturne baštine.

On je posebno istakao značaj očuvanja nacionalnog i lokalnog identiteta, koji je u eri globalizacije posebno ugrožen. To se po njegovim riječima manifestuje kroz ubrzano nestajanje brojnih jezika, tradicionalnih kultura i njihovih posebnosti, kao i svih ostalih oblika materijalne i nematerijalne baštine. U kontekstu očuvanja identiteta i tradicionalnih vrijednosti koje se u Boki posebno njeguju, uloga Bokeljske mornarice Kotor kao svjetske nematerijalne kulturne baštine u gradu koji je dio svjetske materijalne kulturne baštine pod okriljem UNESCO izuzetno je važna. Kao „drevna organizaciona struktura, koja je nadživjela duboke i burne društveno-ekonomske i političke promjene i smjene uprava“, ona je do danas ostala „afirmirani čuvar kulturne baštine Kotora, Boke Kotorske i bokeljskih pomoraca kroz nastupe odreda svojih mornara, prilikom tradicionalnih svečanosti u tradicionalnoj odori i sa starinskim oružjem i plesanjem srednjevjekovnog kola, tradicionalno vezujući svoje djelovanje za njegovanje kulta sv. Tripuna, čiju je proslavu preuzela od XV vijeka.“ Ističući da su Bokeljska mornarica, Tripundanske svečanosti i kolo sv. Tripuna jamac održivosti identiteta Kotora i Boke Kotorske.

Foto Slavko Dabinović

„Očuvanje našeg kulturno-povijesnog naslijeđa je najvažnije upravo zbog globalizacije i svi mi, pojedinci, organizacije i državne institucije svakodnevno moramo sudjelovati i doprinositi očuvanju naše baštine“ – zaključio je Dender.

Podsjetimo, Bokeljska mornarica je nedavno promovisani Zbornik dokumenata o Bokeljskoj mornarici od najranijih vremena. Posebna zahvalnost Mornarice izkazana je načelnici kotorskog arhiva Snežani Pejović i njenim saradnicima koji su učestvovali u realizaciji ovog složenog i vrijednog poduhvata.

O ekonomskom i pravnom statusu Bokeljske mornarice Kotor govorio je potpredsjednik Upravnog Odbora Mornarice Branimir Maslovar. Nakon što je napravio kratak istorijski presjek djelovanja Bokeljske mornarice sa pravnog i ekonomskog stanovišta, Maslovar se posebno zadržao na periodu od 2016. godine do danas. On je istakao da je u 2016. godini došlo do bitne statutarne promjene – nekadašnjoj podružnici Kotor vraćen je status matice, čime je ispravljena greška načinjena Statutom iz 2011. godine, kojim je Mornarica bila razbijena na četiri podružnice: Kotor, Tivat, Herceg Novi i Beograd.

Foto Slavko Dabinović

Govoreći o aktivnostim Bokeljske mornarice, Maslovar je kao važan problem podmlađivanja njenog kadra istakao nedovoljnu edukaciju građana o ogromnoj materijalnoj i nematerijalnoj kulturnoj baštini Kotora i nedostatak svijesti o potrebi njenog očuvanja. „Obrazovanje u oblasti nasljeđa mora naglasiti istorijske, umjetničke i etičke vrijednosti kulturnog nasljeđa, učeći iz tog nasljeđa ljude, pogotovo mlade da poštuju višestruke identitete, da poštuju razvoj tolerancije i borbu protiv nejednakosti i isključivosti, učeći ih da ne vezuju kulturno nasljeđe samo za kulturne manifestacije, već kao dio svog kulturnog identiteta koji ih čini posebnim u odnosu na sve druge gradove iz okruženja.“

Sljedeća važna aktivnost Mornarice vezana je za promjenu pravnog statusa Bokeljske mornarice koja je uprkos svojoj 1200-godišnjoj tradiciji registrovana kao NVO, čime dijeli sudbinu svih ostalih NVO na teritoriji opštine. „Za finansiranje tri organizacije od posebnog značaja za Kotor, Bokeljske mornarice, Gradske muzike i Pjevačkog društva „Jedinstvo“, opština Kotor izdvaja godišnje 30.000 €, od čega mornarici pripada 10.000 €, sada prepolovljenih zbog pandemije, što je jedini stalni prihod na koji može da računa, uz povremene donacije pravnih i fizičkih lica. Najnovija inicijativa BM prema Ministarstvu kulture da se izmijeni pravni status mornarice naišla je na razumijevanje i nadamo se da će uskoro početi proces za njegovu izmjenu.“

Treća aktivnost – pokretanje inicijative za upis Bokeljske mornarice na listu svjetske nematerijalne kulturne baštine – uspješno je privedena kraju i Mornarica je i definitivno upisana na listu svjetske nematerijalne baštine UNESCO, u decembru prošle godine.

Maslovar je istakao da je svetkovanje Tripundanskih svečanosti i izvođenje kola Bokeljske mornarice na neki način materijaliziralo trajnost Bokeljske mornarice, a samo Kolo Bokeljske mornarice predstavlja istinsko svjedočanstvo žive kulture i tradicije našeg podneblja.

“Danas se takođe razmatraju mogućnosti da se Mornarica uključi u razvoj pomorskih aktivnosti, koje su itekako bitne ne samo za Kotor i Boku, nego i za čitavu Crnu Goru, posebno u dijelu edukacije pomoraca. Svojim aktivnostima Mornarica može doprinijeti i turističkoj promociji Kotora. Bokeljska mornarica, Tripundanske svečanosti i kolo sv. Tripuna jamac su održivosti identiteta Kotora i Boke Kotorske i oni su reprezentativni i najvidljiviji element naše kulturne baštine.

Mali admiral Tomislav Radović odrecitovao pjesmu „Sveti Tripun“ iz zbirke pjesama admirala Bokeljske mornarice Kotor Antuna Sbutege.

Foto Slavko Dabinović

Na kraju programa predsjednik Dender je dodijelio nagrade članovima i prijateljima Mornarice za njihov izuzetan doprinos razvoju Bokeljske mornarice Kotor: Marku Mihoviću, počasnom majoru i dugogorišnjem ađutantu admirala Bokeljske mornarice, i Milici Nikolić, dosadašnjoj sekretarki nacionalne komisije za UNESCO, rukovoditeljki tima za izradu nominacionog dosijea Bokeljske mornarice za UNESCO.

U nastavku je mali admiral Tomislav Radović, koji je učenik VII razreda Muzičke škole „Vida Matjan“, odsvirao kompoziciju Roberta Šumana „Fantastična igra“.

Skupu su prisustvovali predsjednica Skupštine opštine Kotor Maja Mršulja, državni sekretar Ministarstva kulture u Vladi Crne Gore Vatroslav Belan, konzula savjetnika u konzulatu Republike Hrvatske u Kotoru Zlatko Kožuhar, komandanta Mornarice VCG, kapetana fregate Milan Jeftović, savjetnika u Ministarstvu odbrane, kapetana bojnog broda Darka Vukovića i kancelara Kotorske biskupije don Robert Tonsati.

/www. bokeljskamornarica.com/

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije