11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Svečano zatvoren 29. Kotorski festival pozorišta za djecu

Došlo je vrijeme da zatvorimo 29. Kotorski festival pozorišta za djecu.

Proteklih dvanaest dana ključevi grada bili su u rukama djece a grad bio obojan svojim tradicionalnim bojama dok se njime širila pjesma i osmijesi. Zajedno smo pjevali, plesali, igrali se i radovali našim gostima. Bavili smo se plemenitim temama, učili solidarnosti i prihvatili sve aktivne i odgovorne uloge u ovom društvu.

29. Festival pod temom Sve što raste, htjelo bi da raste je završen, mada mi nastavljamo da rastemo, a vrijeme je došlo da se ključevi grada vrate gradu.

Ključeve grada preuzela je gđa Tatjana Kriještorac, sekretarka Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti Opštine Kotor.

12. DAN FESTIVALA – Svečana dodjela nagrada – 12.07.2021. – Foto: Krsto Vulović

Ovog jula u Kotoru smo sreli Vuka na njegovom tragu, Robota, Boba i Akika, Tri praseta i Macu i sve to S razlogom i sa neke Druge strane vjetra ali bez Lagarija i tokom svega toga niko nam zapravo Nije pričao bajke.

Kroz preko 50 programa, imali smo prilike da čitamo knjige i upoznamo neke nove svjetove, vidimo na stotine likovnih radova, pohađamo zanimljive radionice, trampimo se, razgovaramo sa glumcima i širimo festivalski duh cijelim gradom.

U konkretnim brojkama, na Festivalu bilo je:

  • 14 pozorišnih predstava od kojih je 9 takmičarskog karaktera
  • 19 likovnih instalacija
  • 8 programa u segmentu edukativnih programa
  • 5 programa u oblasti dječijeg scenskog stvaralaštva
  • 3 književna programa
  • Okrugli stolovi i još mnogo toga…

    12. DAN FESTIVALA – Svečana dodjela nagrada – 12.07.2021. – Foto: Krsto Vulović

Na svečanoj ceremoniji zatvaranja Festivala i predaje ključeva grada, žiri je opravdao svoje uloge dodjeliviši sledeće nagrade:

  • Nagrada „Dragan Radulović“ koju dodjeljuje Dječiji žiri: NA VUKOVOM TRAGU Pozorišta mladih iz Novog Sada
  • Nagrada Žirija grada: NA VUKOVOM TRAGU Pozorišta mladih iz Novog Sada
  • Nagrada ASSITEJ-a za najbolji dramski tekst za djecu i mlade: ,,VILINJSKA GORA – mit o gospodarima, slugama i slobodnim ljudima” autorke Sandre Vujović

Posljednjeg dana Festivala za sve nas i u čast nagrađenih uživali smo u predstavi o odrastanju i o neuspjesima jednog genijalca. Genijalca koji da nije odrastao kako jeste, danas bismo živjeli u mraku. Riječ je o predstavi „Mali Tesla ili kako izumiti sebe“ teatra Korifej, KIC-a Zeta i dramskog studija Prazan prostor, a u režiji Petra Pejakovića.

12. DAN FESTIVALA – Mali Tesla – kako izumiti sebe – 12.07.2021. – Foto: Krsto Vulović

Sljedeće godine nas čeka velika fešta – slavićemo 30. rođendan našeg Festivala. Do tada ostajmo zdravo i brinimo jedni o drugima, brinimo o sebi i njegujmo dijete u nama.

Ne zaboravimo da se igramo i krojimo svijet po mjeri djece, jer to je ono što svijet čini ljepšim i šarenijim.

 

 

Izvor:PR KPDF

Najčitanije