15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Svjetska i evropska naučna elita iz oblasti laboratorijske medicine u Herceg Novom

Svjetska i evropska naučna elita iz oblasti laboratorijske medicine u Herceg Novom

Herceg Novi je od juče domaćin 30. kongresa Balkanske kliničko laboratorijske federacije i 2. Nacionalnog kongresa kliničke hemije i laboratorijske medicine. U programu, koji je okupio preko 400 učesnika,  najnovija dostignuća predstaviće evropski i svjetski, ali i regionalni i crnogorski stručnjaci.

Organizator je Crnogorsko društvo kliničke hemije i laboratorijske medicine na čijem čelu je Novljanka, dr sc med. Tanja Antunović.

„Učesnici su iz devet balkanskih država od Bosne i Hercegovine do Turske, a predavači su iz ovih ali i drugih svjetskih država poput Kanade, SAD-a, Velike Britanije. Posebno smo ponosni jer smo pozvali i u naučnom programu učestvuju crnogorski naučnici i ljekari koji grade veoma uspješne karijere u inostranstvu. Predavači su, između ostalih, i predsjednici Evropske federacije za laboratorijsku medicinu i Svjetske federacije za kliničku hemiju, organizacija koje su pokrovitelji kongresa“, kazala je dr Antunović.

Kako pojašnjava, laboratorijska madicina je divna nauka koja ima uticaj i veoma je važna za sve oblasti medicine.

„Imaćemo divne sesije neurološke, psihijatrijske, kardiovaskularne, hematološke, o dijabetesu i naravno sesije predavača iz balkanskog regiona. Očekuje nas prilično intezivan program do subote popodne, kada kongres završava, a sva predavanja organizovana su u Dvorani Park“, istakla je dr Antunović.

U ime grada, dobrodošlicu im je poželio potpredsjednik Opštine Herceg Novi Mirko Mustur koji je iskazao zadovoljstvo što su za održavanje kongresa izabrali grad koji je, pored tradicionalnog gostoprimstva, kulture i prirodnih ljepota, prepoznat i kao centar zdravstvenog turizma.

Svjetska i evropska naučna elita iz oblasti laboratorijske medicine u Herceg Novom

„Imamo dvije izuzetno značajne medicinske ustanove – bolnicu Meljine sa veoma dugom tradicijom i Institut „Dr Simo Milošević“, za koje se sada grčevito borimo jer je, nažalost, njima prethodna državna vlast neodgovorno upravljala i ugrozila njihov opstanak. Razvoj zdravstvenog turizma je polje u koje ulažemo velike napore i trud jer je Herceg Novi prepoznat na evropskoj i svjetskoj mapi kao jedinstven zbog uslova za rehabilitaciju i fizioterapiju, ljekovitog blata i stručnjaka u ovoj oblasti. Vaš boravak u Herceg Novom i održavanje naučnog kongresa iz oblasti kliničke hemije i laboratorijske medicine, pored toga što donosi prezentaciju novih dostignuća i otkrića, doprinosi ukupnom imidžu grada kao centra zdravstvenog i kongresnog turizma“, kazao je potpredsjednik Mustur.

30. kongres Balkanske kliničko laboratorijske federacije i 2. Nacionalni kongres kliničke hemije i laboratorijske medicine završava u subotu, 30. septembra.

Najčitanije