9 C
Kotor

Slušaj online radio

Teški metali i podvodni svijet

Sa konferencije

Naučnici kotorskog Instituta za biologiju mora Univerziteta CG na međunarodnoj konferenciji „Voda 2020“, krajem proteklog mjeseca u Trebinju, predstavili su svoj rad na temu akumulacije teških metala u sedimentu, školjkama i ribama, distribuciji fitoplanktona u vodi, te sanitarnog kvaliteta vode i sedimenta, monitoringa morske trave „posidonia okeanika” (posidonia oceanica) i rasprostranjenosti unesenih vrsta bentosa, kao i monitoringa stanja ekosistema na osnovu molekularnih i fizioloških parametara školjki i riba.

Na dvodnevnoj konferenciji su u četiri tematske cjeline predstavljena ukupno 73 naučna rada iz oblasti korišćenja i zaštite voda, čiji su autori stručnjaci iz zemalja regiona, kao i iz Italije i Australije. Zbog situacije sa Kovidom-19 bilo je omogućeno i učešće putem onlajn aplikacije. „Voda 2020“ je 49. Međunarodna konferencija o zaštiti i korišćenju voda, koju su organizovali Srpsko društvo za zaštitu voda iz Beograda, Hidroelektrane na Trebišnjici i Elektroprivreda Republike Srpske.

Takođe, iz Instituta za biologiju mora naglašavaju da do 17. decembra traje onlajn vebinar na temu Intenzivni uzgoj ribe (Intensive Fish Farming). Vebinar, koji organizuju Izraelske agencije za međunarodni razvoj i saradnju Mashav (Mashav) i Mashav poljoprivrednog trening centra (Matc), ima ukupno 50 učesnika iz 26 zemalja, uključujući Crnu Goru koju predstavlja Institut za biologiju mora. Vebinar je podijeljen u četiri cjeline/teme vezane za upoznavanje izraelske akvakulture, menadžment u procesu ishrane, zdravlja i reprodukcije uzgojnih riba.

/B.M./

Izvor:Dan

Najčitanije