22.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivat – nema ko da se izbori sa nepoštovanjem komunalnog reda

Tivat
Tivat

Iako na papiru važi za najuspješniju i najbolje organizovanu lokalnu upravu u Crnoj Gori, Tivat je trenutno jedini crnogorski grad gdje ćete na ulici prije sresti npr. Djeda Mraza nego komunalnog policajca.

Rezultat je to činjenice da administracija gradonačelnika Ivana Novosela (DPS) do sada učinila vrlo malo da se u praksi uspostavi i zaživi ova, za svaki grad izuzetno značajna služba. Potvrda tome je i činjenica da je Zakon o Komunalnoj policiji počeo da se primjenjuje još 4.oktobra prošle, a Novosel je tek 16.februara ove godine dao saglasnost na „Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji poslova Službe Komunalne policije“. Po tom aktu, nju čini načelnik i tri komunalna policajca, ali trenutno u Tivtu postoji samo jedan osposobljeni i sertifikovani komunalni policajac, dok Komunalnu policiju kao v.d. načelnica vodi Jadranka Joksimović, dosadašnja načelnica Komunalne inspekcije – službe koju je gradonačelnik rasformirao i njene kadrove rasporedio po drugim opštinskim organima.

„Kako je zbog objektivnih razloga u više navrata traženo odlaganje primjene Zakona o komunalnoj policiji od strane Zajednica opština, to se očekivalo da će u krajnjem doći do odlaganja, a sve zbog razloga potrebe obezbjeđivanja finansijskih sredstava u budžetu, tehničke opreme i prije svega, obučenih kadrova. Sve to je iziskivalo potrebno vrijeme. Kako do odlaganja primjene Zakona nije došlo, preduzeli smo određene aktivnosti za njegovu implementaciju.“- objasnio nam je Novosel. Istakao je da se Komunalna policija trenutno ne može kadrovski ojačati zbog toga što u Tivtu 17.aprila slijede lokalni izbori.

„Obzirom da Zakon o finasiranju političkih subjekata i izbornih kampanja predviđa određene zabrane i ograničenja te između ostalog i u oblasti zapošljavanja i angažovanja zaposlenih lica, trenutno smo onemogućeni vršiti raspisivanje oglasa za popunu mjesta za komunalne policajce kao i raspisivanje konkursa za mjesto načelnika iz istih razloga. Stoga je imenovan i v.d. načelnik koji ima puna ovlašćenja rukovođenja službom.“- kazao je gradonačelnik. Dodao je da će ovih dana biti isporučena dva nova automobila za potrebe Komunalne policije ukupne vrijednosti 15 hiljada eura. Inače, prema analizama stručnjaka, u Službi Komunalne policije Tivta trebalo bi da bude najmanje 9 stalno zapolenih službenika, što je gradonačelnik međutim, glatko odbio.

Joksimović zbog svog v.d. status nije željela da razgovara o organizaciji i načinu rada Komunalne policije već nas je uputila na gradonačelnika Novosela.

Inače, gradonačelnik nije bio „široke ruke“ ni kada su u pitanju finansijska sredstva za rad Komunalne policije, pa je tako za tu Službu u budžetu Opštine, koji za ovu godinu iznosi ukupno 18,27 miliona eura, planirano samo 40.200 eura. Od toga bi 39.100 eura trebalo da se utroši na plate i doprinose četvoro zaposlenih (a ima ih samo dvoje), dok je za materijal i usluge planirano mizernih 800 eura.

Zbog ovakvog stanja koje se odražava i na izuzetno veliki nivo nepoštovanja propisa i komunalnog reda u gradu jer jedan komunalni policajac fizički ne može stići da se izbori sa svim poslovima kojima se treba baviti ta služba, Novosel je već bio na meti oštrih kritika kako opozicije, tako i građana. Posebno loše stanje je sa nepravilnim parkiranjem na tivatskim ulicama gdje najveći haos nepoštovanjem proipisa stvaraju vozači brojnih taksi vozila, ali i što je posebno simptomatično, automobila državnih službi. Novosel je do sada odbijao sve sugestije svojih saradnika da Opština kupi specijalno vozilo „pauk“ za odnošenje nepravilno parkiranih vozila iako je Komunalna inspkecija u protekle tri godine, naplaćujući kazne nesavjesnim vozačima, zaradila i više nego dovoljno novca za nabavku tog vozila. Trenutno jedan jedini tivatski komunalni policajac (kada uspije od drugih obaveza), koristi „pauk“ privatnog preduzeća „Parking sistem i garaže“, što se do sada pokazalo vrlo neefikasnim riješenjem, na radost brojnih prekršilaca saobraćajnih propisa i ogorčenje građana „najuređenijeg i najsupješnijeg grada u Crnoj Gori“.

Novosel: može se i bolje

Ivan Novosel
Ivan Novosel

Novosel je ocijenio da održavanje komunalnog reda u gradu „naravno da uvijek može bolje i kvalitetnije i nikad ne možemo reći da je idealno.“

„Postojeći kapaciteti službe Komunalne policije kao i novoformirane Komunalne inspekcije pri Sekretarijatu za komunalno stambene poslove i saobraćaj ,zajedničkim radom se trude da stanje u gradu po pitanju komunalnog reda bude na zadovoljavajućem nivou. Aspekat nepropisnog parkiranja je uvijek aktuelan i tu nikada ne možemo reći da smo sto-posto zadovoljni. Vjerujemo da će se situacija sigurno u mnogome popraviti kada u cjelosti zaživi služba Komunalne policije, koja će raditi zajedno sa svim ostalim subjektima, a očekujem razumijevanje i punu podršku građana, pravnih subjekata i svih onih koji posjećuju naš grad.“- kazao je gradonačelnik dodajući da je ugovor Opštine i firme „Parking sistem i garaže“ još važeći „te će se u dogledno vrijeme , kada budemo dugoročno rešavali ovu oblast ,razmotriti i opcija nabavke sopstvenog pauk vozila“.

Izvor:S. L.

Najčitanije