20 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivćani protjeruju trotinete iz pješačkih zona

Električni trotineti zabrana vožnje Tivat – Pine – foto S.L.

U Tivtu rade na inoviranju opštinske Odluke o regulisanju saobraćaja



Lokalna uprava Tivta radi na mjerama koje bi uskoro, makar djelimično, trebalo da obuzdaju vozače električnih trotineta koji stvaraju problem prvenstveno za pješake, ali i za ostale učesnike u saobraćaju.

Vlasnici tih nečujnih, a prilično brzih dvotočkaša u Tivtu voze ih bukvalno svuda: od gradske rive i šetališta Pine, kroz Porto Montenegro, preko svih gradskih ulica, čak i do Jadranske magistrale gdje se trotineti nerijetko voze i na izuzetno za njih rizičnoj dionici pored tivatskog aerodroma kuda se sva ostala vozila kreću brzinama do 80 kilometara na sat.

I dok je sprečavanje nesavjesnih i lakomislenih vozača električnih trotineta da svojim kretanjem na magistrali ugroze svoju bezbjednost, ali i ostanak na slobodi ostalih učesnika u saobraćaju kojima prijeti zatvor ako trotinetiste obore i povrijede, u domenu nadležnosti Uprave policije koja se sa time očito ne umije niti može izboriti, trotineti na gradskim ulicama i šetalištima briga su Opštine i njene Komunalne policije.

Sekretarijat za saobraćaj i stambeno-komunalne djelatnoti tivatske Opštine već radi na izmjenema i dopunama sada važeće Odluke o regulisanju saobraćaja na teritoriji opštine. U tom Sekretarijatu smatraju opravdanim inicijative koje su se čule i od pojedinih odbornika u lokalnom parlamentu, o potrebi uvođenja u tu Odluku i odredbe koja se odnosi na zabranu kretanja električnih trotineta i bicikala duž pješačkih zona u gradu.

“Kako je Glavni projekat tehničke regulacije saobraćaja na teritoriji opštine Tivat u izradi, te kako će se potencijalno izmijeniti regulacija saobraćaja na teritoriji opštine Tivat, to će proizvesti obavezu izmjena i dopuna Odluke o regulisanju saobraćaja na teritoriji Opštine Tivat. Prilikom izmjene po tom osnovu, dopuniće se odluka na način da se propiše zabrana kretanja električnih trotineta i bicikala duž prepoznatih pješačkih zona na teritoriji opštine Tivat, a koje su propisane članom 15 Odluke o regulisanju saobraćaja na teritoriji Opštine Tivat koja je donesena 2016, a izmijenjena 2018. i 2021. godine”, saopštili su iz Sekretarijata.

Lokalna uprava Tivta je još 2019. uvela zabranu vožnje bicikala i električnih trotineta u Ulici maršala Tivat (šetalite Pine), gradskoj rivi Pine i na Šetalištu kapetana Iva Visina u vremenu od 19 do 23 časa, ali se ona masovno krši jer su komunalnim policajcima ruke najčešće vezane da kažnjavaju vozače električnih trotineta zato što Zakon o drumskom saobraćaju uopšte ne prepoznaje tu vrstu vozila kao ravnopravne učesnike u saobraćaju. Zabranu vožnje bicikala i trotineta na glavnoj promenadi kroz taj turistički rizort i naselje uveo je i Porto Montenegro, ali se ona i tamo krši, iako obezbjeđenje marine redovno opominje one koji se na biciklima i električnim trotinetima ovuda “provlače” između” brojnih šetača i turista koji posjećuju elitni tivatski nautički centar.

/S.L./

Izvor:Vijesti

Najčitanije