12 C
Kotor

Slušaj online radio

TO Budva: Od boravišne takse 2,8 miliona eura

Budva foto Boka News

U Opštini Budva je od januara do septembra naplaćeno oko 2,76 miliona eura na ime boravišne takse.

Iz Turističke organizacije (TO) Budva saopšteno je agenciji Mina-business da je u prvih osam mjeseci naplaćeno devet odsto više boravišne takse u odnosu na isti period prošle godine.

Na budvanskoj rivijeri trenutno boravi 32,36 hiljada turista, većinom stranih. Iz TOB-a su saopštili da je od ukupnog broja gostiju, stranih 31,93 hiljade.

Iz TO Bar su kazali da je boravišna taksa do septembra iznosila 744,12 hiljada eura, dok TO Baru pripada 595,3 hiljade eura, odnosno 80 odsto ukupnog iznosa.

U petak je u Baru boravilo 6,85 hiljada turista, što je 11 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Iz NTO je saopšteno da je do septembra naplaćeno 1,1 milion eura na ime boravišne takse, što je sedam odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Podaci za naplatu boravišne takse odnose se na 20 odsto koji se prihoduju u državni budžet.

“Opštine sa najznačajnijim prihodima su Budva, Herceg Novi i Bar”, rekli su iz NTO-a agenciji Mina-business.

Boravišna taksa predstavlja prihod lokalne i NTO-a, u omjeru 80 naprema 20 odsto.

Boravišna taksa je, kako se objašnjava, novčani iznos koji plaća osoba koja van svog prebivališta koristi usluge smještaja, u smještajnom objektu, u kojem se obavlja turistička i ugostiteljska djelatnost, za čiji rad je izdato odobrenje za rad nadležnog organa.

Smještajni objekti su hoteli, moteli, pansioni, turistički apartmani, odmarališta, kampovi, planinarski domovi, sobe za iznajmljivanje i plovni objekti nautičkog turizma, kao što su jahte i brodovi, te drugi objekti u kojima se pružaju usluge smještaja.

Boravišna taksa iznosi jedan euro po danu. Djeca mlađa od 12 godina ne plaćaju boravišnu taksu.  Boravišnu taksu pod jednakim uslovima plaćaju domaći i strani državljani.

Najčitanije