24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

TO Tivat na međunarodnoj berzi putovanja WTM (World Travel Market 2018) u Londonu

London berza

Turistčka organizacija Tivat je i ove godine prisutna sa ciljem predstavljanja turističke ponude na ovoj 39. Međunarodnoj berzi putovanja „WTM 2018“pod okriljem NTO kao krovne institucije i Ministarstva održivog razvoja i turizma, ali i prisustvom drugih lokalnih turističkih organizacija i ostale turističke privrede.

WTM 2018 – (World Travel Market) održava se od 5. do 7. novembra, u Londonu i pored TO Tivat, kao predstavnici lokalne turističke privrede naše opštine prisutni su i hotel predstavnici Chedi (Luštica Bay) i hotel Regent (Porto Montenegro).

Tržište Velike Britanije je drugo po veličini u Evropi, a za Crnu Goru i opštinu Tivat jako  značajno, s obzirom na to da je po broju turista koju su posjetili našu zemlju među najzastupljenijim od svih drugih evropskih zemalja.

Tivat je opština u Crnoj Gori koja ima najveći broj turista sa ovog tržišta. U prvih devet mjeseci obrađenih statističkih podakata Monstata zabilježeno je preko 6.310 dolazaka i ostvareno preko 26.000 noćenja u svim vidovima smještaja (kolektivni i privatni), čime je ostvareno 75% više posjeta i 47% više noćenja u odnosu na isti period prethodne godine. Ovo je i dokaz da je ovaj broj na nivou naše opštine u stalnom progresu iz godine u godinu, gdje trenutno zauzima 4.mjesto po strukturi zemalja u dolascima. Takođe i na nacionalnom nivou je evidentan kontinuirani rast turističkog prometa sa ovog tržišta. U periodu od 2013. do 2017. godine broj britanskih turista je gotovo udvostručen. Prema zvaničnim statističkim podacima do kraja septembra ove godine u Crnoj Gori, samo u hotelima je boravilo oko 42 000 britanskih turista, što je za oko 62% u poređenju sa istim periodom prethodne godine i ostvareno oko 206 000 noćenja, što je takođe rast od oko 84%.

Prvog dana sajma, upriličen je koktel sa degustacijom tradicionalne crnogorske hrane i pića, kojem su prisustvovali partneri crnogorskog turizma, među kojima predstavnici turoperatora, međunarodnih organizacija iz oblasti turizma, medija, agencija, aktuelnih i potencijalnih investitora i drugi gosti štanda.

world travel

Predstavnici TOT-a su tokom prethodna dva dana prisustva imali više organizovanih sastanaka, među kojima su najviše predstavnika marketinga i turoperatora: “Two Traveling Texans”, “Knowers”, “Brandkiss”, “World travel Nation” i “Tpoty”,   – većinom sve prepoznate kompanije sa brojnim pratiocima i članovima čija je uloga da kroz postojanje digitalnih platformi na internacionalnom nivou ponude bolju vidljivost destinacije i utiču na povećanje nivoa dolazaka turista sa ovog tržišta – kada su digitalne aktivnosti u pitanju, po kojima je TO Tivat već prepoznata među širokom lepezom marketinških alatki u promociji destinacije. Zatim tu su i sastanci sa pojedinim individualnim blogerima, predstavnicima turoperatora: “Kenwood travel”, “Olympia travel” i td., medija, kao i drugim posrednicima promotivne djelatnosti. Turisti koji dolaze sa ovog tržišta očekuju visok kvalitet usluge, pun doživljaj destinacije i spremni su da izdvoje više novca za kvalitetan i sadržajan boravak, ali su i struktura turista zainteresovanih za aktivni vid provođenja odmora, te je u pitanju tržište koje je prisutno tokom cijele godine u našem gradu i Crnoj Gori generalno. Kada su u pitanju navike britanskih turista statistički podaci pokazuju da najveći broj njih putuje zbog pasivnog odmora (oko 80%) i zabave, te su uglavnom zainteresovani za proizvode sunce i more, informišu se o destinaciji online (61,3%), a prilikom odabira destinacije veliku pažnju poklanjaju sigurnosti, atrakcijama, gastronomskoj i kulturnoj ponudi, dok odmor bukiraju  najčešće mjesec dana prije dolaska.

Među britanskim turoperatorima koji u svojoj ponudi imaju Crnu Goru od značajnijih se izdvajaju: TUI UK, Jet 2 Holidays, Balkan Holidays, ST&H (Saga Holidays), Adriatic Adventures, Thomson i drugi.

U narednoj godini očekuje se povećanje broja noćenja sa tržišta Velike Britanije, shodno najavljenom većem broju letova i dužem periodu realizacije. Nacionalni avioprevoznik Montenegro Airlines realizovaće letove na relaciji Tivat-London-Tivat, u periodu od kraja aprila do kraja oktobra, sa 4 rotacije nedjeljno u periodu visoke sezone. Turoperator TUI UK, koji je od ove sezone počeo sa četiri leta nedjeljno iz Mančestera i Londona, za narednu sezonu najavljuje značajno povećanje broja letova.

Za aviodostupnost naše zemlje iz britanskih gradova, posebno su važni i letovi niskobudžetnih kompanija ka našoj zemlji kao što su: Ryainair – koja saobraća tokom cijele godine ka Podgorici i Easy Jet – koji realizuje letove iz Londona i Mančestera ka Tivtu, u periodu ljetnje turističke sezone.

Tokom sajma u Londonu, štand Crne Gore su posjetili Ministar turizma i održivog razvoja Gdin Radulović, državni sekretar Gdin Davidović i ambasador CG u Velikoj Britaniji Gdin Banović.

Najčitanije