7 C
Kotor

Slušaj online radio

Turistički obilazak Titanika počinje u maju 2023. – Cijena jednog odlaska oko 260.000 eur-a po osobi

Titanik

Titanik i danas privlači mnogo pažnje. Brod koji je potonuo, iako su za njega rekli da je nepotopiv, postao je izuzetno atraktivan turistički sadržaj. Simbol napretka i gordosti jednog vremena svake godine postaje dostupniji javnosti, nekadašnja mračna grobnica Titanika postaje sve svjetlija i otvorenija za javnost. “Mission specialists” je potpuno novi turistički obilazak Titanika.

Kompanija OceanGate se bavi istraživanjem morskih dubina. Njihova misija je slična misijama Ilona Maska ili Ričarda Brensona, s osnovnom razlikom da oni ne promovišu svemiska putovanja. OceanGate želi da omogući putovanja na dno mora i okeana, naravno, onima koji to mogu da priušte.

Njihova baza se nalazi na oko 600 kilometara od obale Njufaundlenda, na mjestu gjde je i potonuo Titanik. Olupina broda se nalazi na 3.800 metara dubine, što u velikoj mjeri otežava istraživanje, jer su neophodne posebne podmornice. OceanGate je za tu priliku dizajnirao novu vrstu podmornice napravljenu od lakih i čvrstih materijala koja bi mogla odvesti posadu, koja broji do pet članova, na samu olupinu.

Nova misija pod imenom “Mission specialists” je namijenjena prije svega naučnicima i istraživačima, ali takođe i avanturistima koji žele da posjete Titanik i iskuse kako izgleda boravak na velikim dubinama. Najveći problem oko turističke posjete Titanika je cijena, i za sada jedino oni sa dubljim džepom mogu sebi da obezbijede to jedinstveno iskustvo.

Iz kompanije OceanGate kažu da će doći vrijeme kada će ljudi ići redovno u svemir po nižoj cijeni, i da će se ista stvar dogoditi sa odlaskom u dubine mora. Cijena jednog odlaska do Titanika iznosi oko 260.000 EUR po osobi. Prva civilna misija obilaska Titanika je zakazana za maj 2023. godine, navodi Euronews.

Najčitanije